Vladimir Bilčik Foto: European Union 2019 / Privatna arhiva

Izvestilac Evropskog parlamentra za Srbiju Vladimir Bilčik kazao je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji, opasni, kao i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja.

Prema navodima medija, Brisel bi na sledećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao da postavi nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU ili ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Bilčik u intervjuu za podgoričku "Pobijedu" odbija ovakvu ideju, i ističe da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

- Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja. Pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena usred našeg političkog dijaloga sa zemljama kandidatima - rekao je Bilčik.

Na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je "Pobjedi" nedavno saopšteno iz sedišta Saveta Evropske unije.

Predstavnici Francuske bi na ovoj sednici trebalo da iznesu predloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

- Mogu da potvrdim da će na sednici Saveta ministara 19. novembra biti reči o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji - kazao je sagovornik "Pobjede" iz Saveta.