Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Хајка на директора БХ радија 1 због Дана жалости у Српској

Од нашег сталног дописника
Бањалука – Озбиљна музика на таласима БХ радија 1, која је емитована ујутру у среду, 27. септембра, кад је у Републици Српској проглашен Дан жалости због трагедије на Косову и Метохији, није пријала ушима руководства Јавног сервиса БиХ (БХРТ), које је око поднева обуставило одлуку директора тог радија. Оптужују га да је „самоиницијативно” донео одлуку да програмску шему на радију прилагоди одлуци власти Републике Српске.

Седиште БХ радија 1 је у Сарајеву и тај медиј је део Јавног сервиса БиХ (БХРТ), то јест заједничког медијског сервиса, који се финансира новцем претплатника из оба ентитета. Узбуна у Сарајеву наступила је већ у јутарњим часовима.

Самостални синдикат радника у Јавном радио-телевизијском сервису БиХ (БХРТ) због емитовања озбиљне музике на таласима радија затражио је смену директора БХ радија 1 Дејана Керлете јер је програмски садржај на том радију прилагодио одлуци Владе РС, која је среду прогласила за Дан жалости у том ентитету поводом трагичног догађаја на Косову и Метохији у којем су погинуле четири особе.

Сарајевски медији обратили су се директору БХ радија 1 Дејану Керлети како би им „објаснио” зашто је шему прилагодио осећањима слушалаца у половини земље из које се финансира рад БХРТ. Керлета је за портал „Кликс” појаснио да је у Српској проглашен Дан жалости и да се тим поводом на овом радију емитује озбиљна музика.

„Разлог је Дан жалости у РС. Могли сте да приметите да, кад је у било којем ентитету дан жалости, због било чега, ми прилагодимо програм”, рекао је он.

Након оваквих реакција у Сарајеву уследила је одлука Пословодног одбора БХРТ, који је истог дана ставио ван снаге одлуку директора БХ радија 1. Они су истакли да је Керлета „самостално донео одлуку, без консултација с Пословодним одбором и генералним директором БХРТ” да прилагоди програм одлуци Владе Републике Српске која је прогласила Дан жалости.

Председник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић каже за „Политику” да је БХРТ небројено пута „у пракси показао како је, заправо, реч о федералној телевизији 2”.

„Једнако како су некад имали заједнички јутарњи програм и налазе се у истој згради у Сарајеву, тако им је и уређивачка политика идентична. Осим што су, за разлику од школа у СФРЈ, они дошли на идеју да не пишу један дан ћирилицом, а други латиницом – како је било на почетку емитовања њиховог програма – него српско писмо користе сваког трећег дана. Федерална ТВ је, опет, отишла корак даље и српско писмо је на овом буџетском медију укинуто још пре 13 година, што је противно Уставу Федерације БиХ”, истакао је Симић. Он каже да није случајно ни то што БХРТ има пет информативно-техничких центара у ФБиХ, а само један у Српској.

„БХРТ има системску грешку, па ће се овакве огољујуће срамоте као поводом Дана жалости у РС, за, на речима мултиетничке политике и појединце, дешавати све док се дневник не буде уређивао један дан из Бањалуке, а други из Сарајева, како је то и замишљено у почетку. У противном, Српска има један јавни сервис (РТРС), а Федерација БиХ два, од којих један без икаквог интереса финансирају грађани РС”, истакао је Симић.