Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кијев: европске компоненте уграђене у иранске дронове које користи Русија

КИЈЕВ – Различите компоненте европских произвођача уграђиване су у иранске дронове које користи Русија у нападима на Украјину, наводи се у тајном документу који је Кијев послао својим западним савезницима тражећи испоруке ракета дугог домета за нападе на производне локације у Русији, Ирану и Сирији.

У документу на 47 страница који је у августу украјинска влада доставила владама Г7, Кијев тврди да је у претходна три месеца било више од 600 руских напада беспилотним летелицама (УАВ) које садрже западну технологију, преноси лондонски Гардијан.

Према извештају до којег је дошао Гардијан, 52 електричне компоненте које су произвеле западне компаније пронађене су у дрону Шахед-131 и 57 компоненти у моделу Шахед-136, који има домет лета од 2.000 километара и брзину крстарења од 180 километара на сат.

Пет европских компанија, укључујући пољску подружницу једне британске мултинационалне компаније, именоване су као оригинални произвођачи идентификованих компоненти, преноси Танјуг.

„Међу произвођачима су компаније са седиштем у земљама коалиције која је Русији увела санкције: САД, Швајцарска, Холандија, Немачка, Канада, Јапан и Пољска”, наводи се у документу.