Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кијев признао, сели производњу ван земље Русија погодила место за монтирање украјинских ракета

Секретар савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов признао је у интервјуу за шпански лист „Еј-Би-Си” да су руски војници уништили место за склапање украјинских ракета.

Како је рекао, због тога је Украјина пребацила „одређени део производње” својих ракета ван земље.

„То је затворени програм и нико вам неће рећи какав је њен статус. Оно што вам могу рећи је, нажалост, то да је Русија погодила место где су те ракете састављане. Сада смо пребацили одређени део производње ван граница наше земље”, рекао је Данилов.

Министарство одбране Русије саопштило је 23. септембра да су руске Оружане снаге током те недеље извеле 12 напада на војне објекте Украјине, те да су нанеле озбиљну штету снабдевању и борбеним могућностима украјинских снага.

Шта је познато о украјинским ракетама Данилов је почетком септембра саопштио да је у пролеће 2020. године председник Украјине Владимир Зеленски потписао први указ о новом ракетном програму.

 Зеленски је крајем августа тврдио да је Украјина употребила далекометно оружје сопствене производње, али није прецизирао ни која врста оружја је примењена ни шта је погођено.

Међутим, руски војни стручњаци објашњавају да је оружје са највећим дометом које поседује Украјина оперативно-тактички систем „гром-2”, али његов домет не прелази 500 километара.

„Сви постојећи новитети су заправо давнашњи пројекти који се сада једноставно дорађују, преноси Спутњик. У државним предузећима која производе оружје нема правих стручњака”, саопштио је извор из украјинске државне компаније „Укрспецекспорт”.