Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кина се противи америчком ограничењу увоза три компаније

ПЕКИНГ – Кинеско Министарство трговине саопштило је да се противи недавном додавању три кинеске компаније на америчку листу ентитета у оквиру такозваног Акта о спречавању присилног рада Ујгура.

Портпарол министарства је рекао да је тај потез, коме, како је рекао, недостаје чињенична основа и транспарентност, класична економска принуда, пренео је ЦЦТВ.

Он је рекао да у Синђангу, званично Ујугурском аутономном региону, који се налази на крајњем западу Кинер, нема присилног рада и додао да САД поткопавају просперитет и стабилност региона, да крше легитимна права и интересе компаније у Синђангу и негативно утичу на људска права тамошњих становника.

„САД треба одмах да прекину такву погрешну праксу. Кина ће предузети неопходне мере и доследно одржавати законита права и интересе кинеских фирми”, рекао је портпарол министарства, пренео је Танјуг.

Раније ово недеље, исто министарство саопштило је да су тврдње Вашингтона о принудном раду Ујгура у покрајини Синђанг лаж којом се нарушава углед Кине, и да су оне сушта супротност чињеницама, а након што су САД ограничиле увоз из још три кинеске компаније, у покушају да елиминишу робу из америчког ланца снабдевања, за коју тврде да продукт принудног рада ујгурске мањине у Кини.