Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Klimatske promene razbuktale epidemiju majmunskih boginja

Ženeva -- Epidemije su postale češće zbog klimatskih promena, saopštio je Majk Rajan, izvršni direktor Programa SZO za vanredne zdravstvene situacije.

Shutterstock/Berkay Ataseven

Shutterstock/Berkay Ataseven

"To je slučaj i sa majmunskim boginjama. Klimatske promene doprinose brzoj promeni vremenskih obrazaca, a to dovodi, na primer, do suše", dodao je on.

"U promenjenim uslovima životinje i ljudi menjaju svoje ponašanje u potrazi za hranom. Kao rezultat toga, bolesti karakteristične za životinje se prenose na ljude“, izjavio je Rajan.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je 31. maja naveo da ne možemo biti apsolutno sigurni u to da će širenje majmunskih boginja biti sprečeno i upozorio je da bi stopa širenja bolesti tokom leta mogla da se poveća, prenosi list Izvestija.

Prema njegovim rečima, zemlje su masovno ukinule mnoga ograničenja zbog korona virusa, što znači da će se u letnjoj sezoni održavati dogadjaji sa velikim brojem ljudi, što predstavlja rizik. U Nigeriji je 29. maja zabeležen prvi smrtni ishod zbog majmunskih boginja.

Virus majmunskih boginja počeo je da se širi u nekoliko zemalja zapadne Evrope i na drugim kontinentima. Nedavno su zabeleženi slučajevi infekcije u Australiji, Belgiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Kanadi, Italiji, Portugalu, Francuskoj, SAD, Švedskoj i Švajcarskoj. Ruske zdravstvene vlasti su verovatnoću širenja bolesti u Ruskoj Federaciji ocenile kao nisku.

Rusima su savetovale da izbegavaju kontakt sa glodarima i primatima, koji su potencijalni prenosioci majmunskih boginja, navodi list Izvestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.