Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Knez Mihailo Obrenović ide u Holivud

Kultura

Knez Mihailo Obrenović ide u Holivud 2
Knez Mihailo Obrenović ide u Holivud 2

Jana Ivanović u filmu "Što se bore misli moje"

Foto: Promo

27. 9. 2023. / 21.22

Od sedam kandidata, triler o ubistvu kneza Mihaila „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, izabran je da predstavlja Srbiju za nagradu Oskar

Kandidat Srbije za Oskara za najbolji strani film za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke je novo ostvarenje Milorada Milinkovića "Što se bore misli moјe" – objavio je Filmski centar Srbije.

Odluka je doneta većinom glasova. Članovi Selekcione komisije za odabir srpskog kandidata za Oskara nisu objavljeni.

Osim pobednika, u konkurenciji su bili i "Oluja“ Miloša Radunovića, "Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, "Indigo kristal“ Luke Mihailovića, "Lost Country“, Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića i "Heroji Halijarda“ Radoša Bajića.

Selekciona komisija se odlučila za "Što se bore misli moje“, istorijski triler o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Svetska premijera filma "Što se bore misli moje“ bila je ovog avgusta na Filmskim susretima u Nišu. Prikazan je i na kraju festivala "Dunav fest“, a premijera u Srbiji bila je15. septembra u Kragujevcu povodom obeležavanja dvestote godišnjice od rođenja Kneza Mihaila Obrenovića.

Jana Ivanović osvojila je na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu specijalno priznanje žirija za ulogu Katarine Konstantinović.

Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com