Serbia

Ко су просветари, наследници Сретена Аџића који је пре 122 године основао прву учитељску школу у Јагодини

Студенти Факултета педагошких наука у Јагодини покренули су, током ванредног стања, пројекат "Млади просветни раТници или раДници" како би помогли родитељима, деци и колегама у онлајне настави. Будући учитељи и васпитачи снимали су видео материјале у виду упутства за боље сналажење на онлајне платформама за учење.

Како преузети и користити зум, направити и оценити тест, исправити грешке писаног састава, само су неки од туторијала који су најчешће преузимани са канала студента Факултета Педагошких наука у Јагодини.

"Негде око 30 хиљада прегледа је било, јављали су и људи из  региона и давали позитивне коментаре, постављали питања, предлагали. Најзанимљивија нам је била учитељица из Македоније због комуникције на њеном језику, али и чињенице да нас гледа неко преко границе," са нескривеним задовољством прича Жељко Стојковић, студент мастер студија.

Да су студенти прави наследници Сретена Аџића, који је пре 122  године у Јагодини основао прву учитељски школу, потврдило се много пута до сада, па  када је током
ванредног стања требало што боље организовати наставу на даљину, кажу њихови професори.

Илијана Чутура, продекан за наставу ФПН Универзитета Крагујевац, каже да их је изненадила спремност младе генерације за коју смо склони да кажемо да немају више  посвећеност. " Сада  су се представили као једна нова  просветна гарда, као алтруисти, као млади људи који су потпуно свесни улоге учитељства у оваквим кризним ситуацијама," одаје им признање продекан. 

Информативна знања и вештине моћи ће да тестирају и будући студенти већ 13.јуна, на пробном онлајн пријемном испиту, као што ће и на факултет моћи да се пријаве на исти начин -  да пошаљу комплетну документацију, пријаву. Наравно, пријемни испит ће полагати на факултету!Ове године, на три студијска програма,  Факултет педагошких наука у Јагодини уписаће 210 бруцоша, 120 на буџету. 

Football news:

Matches of the 1/4 final of the FA Cup will be held on June 27-28, the final – on August 1
Jamie Carragher: Manchester City are the Champions League favourites. Liverpool relegated, Barcelona is not the same
Barcelona agreed with Lautaro's agents on a salary of 12 million euros
The Bundesliga was lucky with the President: 5 times increased TV revenue, invested in technology (vertical broadcasts!), and returned the first after the pandemic
The Champions League can be played in the Final four format in Germany, not in Turkey (Sky Sport Italia)
Like idiots? L'equipe criticized the end of Ligue 1 against the background of the resumption of other Championships
They immediately told me to learn German. For communicating in English-a fine. Interview with the Russian captain from the second Bundesliga