logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Ko su ruski heroji koji su jednim potezom spasli 233 života FOTO

Za samo nekoliko sekundi, dva pilota uspela su da prizemlje onesposobljeni avion "Erbas" u polje kukuruza u blizini Moskve i tako su spasli 233 života.

Foto: Tanjug/AP/U-RTR Russian Television

Foto: Tanjug/AP/U-RTR Russian Television

Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona s 233 putnika i članova posade, ruski pilot Damir Jusupov i kopilot Georgi Murzin morali su brzo da reaguju. Sekunde su odlučivale o životima svih u avionu "Erbas" 321 ruske kompanije Ural erlajns.

Avion je tek poleteo sa aerodroma Žukovski kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba njegova motora. Piloti u kokpitu odlučili su da prinudno slete "na stomak" u polje kukuruza, daleko od kuća i na taj su način spasili sve u avionu.

Damir Jusupov, 41-godišnji pilot rođen u Sibiru nije tipičan pilot. Nema, poput njegovih kolega vršnjaka, desetine hiljada sati leta iza sebe. Naprotiv, Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade sati leta. To je dvostruko manje sati nego je što potrebno za zapovedno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo presudnim u krizi u kojoj je morao reagovati u četvrtak.

Inače, Damira je u tinejdžerskim godinama škola za pilote odbila zbog medicinskih razloga. Umesto za pilota, školovao se za pravnika. Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci odlučio se za prekvalifikaciju. Pilotsku školu završio je sa odličnim uspehom. Njegove kolege opisuju ga kao smirenog, skromnog i nadasve profesionalnog.

Let u četvrtak opisao je na konferenciji za novinare.

"Bilo je i drugih opcija i dobro je što ih nismo iskoristili. Da smo se pokušali vratiti, ne znam šta bi se dogodilo", prokomentisao je prisilno sletanje u polje kukuruza Jusupov.

Novinarima je kazao da je prvo hteo da zaokrene avion, ali kad je video da se i drugi motor pokvario - znao je da je udarac u zemlju "neizbežan".

Posada je donela odluku o sletanju "na stomak", bez spuštanja točkova jer je postojala opasnost da se avion prevrne i posledice su mogle biti mnogo gore.

"Pokušao sam meko da prizemljim avion tako da je sletanje prošlo s minimalnom brzinom", kazao je.

"Ne osećam se kao heroj jer sam učinio ono što je bilo potrebno da bih spasao avion, putnike i posadu", dodao je Jusupov.

Georgi Murzin, 23-godišnji kopilot dobio je licencu za pilota pre samo dve godine.

Diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva u Sankt Peterburgu 2017. Mladi pilot skupio je samo 600 sati leta u trenutku kad se našao u situaciji u kojoj se niti jedan pilot ne želi naći, piše RT.

Sletanje Erbasa 321 Ural erlajnsa pohvalili su mediji, ali i stručnjaci.

"Piloti su se sjajno snašli jer su bili prilično nisko kad se dogodio udar ptica, a snage u motorima gotovo da nisu ni imali", kazao je David Laermont, urednik magazina FliajtGlobal.

"Rusija ima istoriju odličnih pilota, to je zanimanje na koje su Rusi ponosni", dodao je.

Kremlj je najavio da će odlikovati "pilote - heroje".

Nakon satelistskih snimaka gomilanja kineske paravojne snage narodne policije nedaleko od granice sa Hongkongom pojavile su se i fotografije sa zemlje.

Novozelandska policija traga za napadačem koji je rano jutros ubio jednog australijskog turistu na spavanju u severozapadnoj oblasti Vaikato.

Dva maloletna Palestinca u četvrtak su napala nožem izraelskog policajca u Starom gradu Jerusalima, a jedan od njih ubijen je u pucnjavi, saopštila je policija.

Severna Koreja je danas ispalila dva "neidentifikovana projektila", saopštila je vojska Južne Koreje.

London -- Ćerka britanske milionerke Rajčel Klačer, Džozi (18) pronađena je mrtva u bazenu vile na Majorci nakon noći koju je u gardu provela sa prijateljima.

Moskva -- Ministri odbrane Rusije i Venecuele Sergej Šojgu i Vladimir Padrio razgovarali su u Moskvi o bilateralnoj vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji, javlja agencija AP.

Manila -- Na jugu Filipina krokodil je pojeo dečaka starog 10 godina pred njegovom porodicom, nakon što ga je izvukao iz drvenog čamca.

Budimpešta -- U Budimpešti su uhapšeni jedan Iračanin i žena iz Sirije zbog sumnje da su pokušali da prokrijumčare četvoro dece preko Mađarske u Austriju.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO