Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Конгрес Америке одбио два амандмана на нацрт одбрамбеног буџета који предвиђају смањење помоћи Украјини

Представнички дом америчког Конгреса одбацио је два амандмана на нацрт одбрамбеног буџета за следећу фискалну годину, који предвиђају смањење помоћи Украјини, произлази из резултата гласања. Потпуно одбијање помоћи Кијеву подржала су 93 члана, али је против овог амандмана гласало 339 чланова, те он није усвојен.

Против амандмана о искључивању средства за Украјину из нацрта буџета америчког војног ресора гласало је 330 чланова, укључујући и 117 републиканаца. Истовремено, 104 члана ове партије гласала су „за”.

Тај предлог предвиђа да Министарство одбране закључује уговоре са произвођачима а не да технику директно испоручује Кијеву из својих залиха.

Укључивање средстава за Кијев у предлог буџета Пентагона изазива несугласице међу конзервативним републиканцима, који инсистирају да се истовремено не може гласати и за помоћ Украјини и за издвајање средстава за америчку војску.

Раније, председник Представничког дома Конгреса Кевин Макарти желео је да искључи из предлога буџета Пентагона износ у висини од 300 милиона долара, који је планиран за обуку Оружаних снага Украјине. Касније се политичар предомислио.

Претходно је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбедности при Белој Кући Џон Кирби изјавио да САД имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недеља, даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима, преноси Спутњик.