Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Конобари лако налазе посао, али су плате минималне

Занимања попут конобара или кувари, налазе се и даље међу топ пет професија за којима трагају овдашњи послодавци, показују најновији статистички подаци Националне службе за запошљавање (НСЗ). Последњих година послови из сфере угоститељства су међу најтраженијим позицијама присутним и у огласима „Инфостуда”. Док у Удружењу хотелијера и угоститеља Србије (Хоресе) процењују да у угоститељству тренутно недостаје 20.000 до 25.000 радника, на бироу рада тренутно се налази 12.875 незапослених, управо из ове области.

Шта ти људи тамо раде и због чега не налазе посао, ако већ влада толика јагма за радном снагом у овој области привреде?

Драган Цветковић, председник Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије, наглашава да радници који имају диплому и завршену школу за конобаре и куваре могу веома брзо да добију посао, али им газде нуде  мизерне плате, што они с правом одбијају.

– Зато нам и одлазе радници даље, ван земље, а онда се послодавци жале да не могу да нађу квалитетну радну снагу. Ипак, не мислим да говоре истину, јер послодавци заправо неће довољно да их плате, већ их пријављују на минималну зараду. Коме би то одговарало за такав захтеван рад – пита Цветковић. Додаје да у Србији има неколико врхунских угоститељских школа у којима се и те како образује квалитетан кадар.

– Послодавци се жале на мањак радне снаге, а овамо такође траже пет година радног искуства, питају кандидаткиње да ли су, рецимо, удате или да ли имају децу. Немају сви толико искуства на бироу рада. Зато нам млади школовани радници одлазе на бродове, на приморје, у Аустрију, Немачку, где год могу да нађу бољу плату за свој рад. Тамо могу да зараде и три-четири пута више него овде – набраја Цветковић. Предлаже угоститељима да дају својим радницима веће зараде, па ће и сами увидети колико Србија има квалитетну радну снагу.

Ипак, у последње две године ситуација се променила, у корист сиве економије. Јер, сада им послодавци на минималац који им регуларно исплаћују „испод жита” дају и додатни новац.

– Исплаћујући им минималну зараду испуњавају законски минимум према држави, а радницима удовољавају дајући им на руке додатак на плату. Али, то није решење проблема, јер такав запослени ће на крају радног века имати мали просек зараде за пензију. Тиме се угрожава и сама држава, јер управо је она та која је улагала у те људе, школовала их бесплатно – наглашава Цветковић. Додаје да рецимо у Аустрији једна школска година кошта око 2.500 евра.

– И онда у ту државу дођу наши већ „исклесани” ученици. У њих она није уложила ништа, а имаће корист од њих – наводи он.

Београђанин Игор С. ради већ неколико месеци као конобар у једном омањем вождовачком локалу. Посао је прихватио јер нема превише посла нити гужве, а зарада му је за сада довољна, с обзиром на то да је, како каже понуду прихватио да би изучио занат.

– Плата није велика, медијална је, али мени одговара јер учим посао у ходу. Шта ћу после, не знам, али сигурно не желим да радим заувек за педесетак хиљада – каже он.

Да би се проблем ниских зарада и мањка кадра што пре решио из Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије предлагали су потписивање гранског колективног уговора са унијом послодаваца.

– Нису хтели ни да чују за то. Заправо, казали су да може и тако, али да ја ставим потпис да ће плата конобара бити минимална. Проблем је што ти радници раде недељно и више од 40 сати, а за то им неко исплаћује само минималац. То је недопустиво. Овде ће се нешто набоље променити када послодавци буду боље распоређивали своју добит, од профита који очито убирају само за себе – наглашава. Додаје да је прошле недеље на састанку са послодавцима и представницима министарства предложио да се проблем осипања квалитетне радне снаге реши тако што ће држава понудити запослење сваком ко заврши угоститељску школу у року од шест месеци.

– Ако му за то време не нађе посао, нека тај неко онда иде у иностранство, ако жели – каже Цветковић.

Шта ће бити од свега тога, видеће се у наредном периоду, посебно зато што немачка влада увелико позива квалификовану радну снагу да по поједностављеној процедури убрза усељење у њихову земљу. Томе се недавно придружило и баварско удружење угоститеља, јер су немачким угоститељима, како се наводи, посебно интересантни радници из држава западног Балкана.