Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kosovo: Kazniti Srbiju, tražimo međunarodnu istragu napada u Banjskoj

28. 9. 2023. / 18.21

Pet dana nakon oružanog sukoba u selu Banjska, za razliku od Kosova, čini se da su u Srbiji glavna tema izbori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za 17. decembar.

I dok od predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića za sada stižu samo izjave da je kosovski premijer Aljbin Kurti jedini krivac za ono što se desilo, a što se već čulo od samog Vučića, za sada nema naznake da bi se srpski parlament mogao sastati i raspravljati o krizi.

Poslaničke grupe Dveri, Narodne stranke i Zavetnika zatražile su danas na konferenciji za novinare hitnu, vanrednu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se razmatrala bezbednosna situacija posle "dešavanja" u nedelju na severu Kosova i jasno odbacila primena francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju

Za razliku od srpske skupštine, kosovska je zasedala i usvojila rezoluciju kojom se osuđuje napad na Kosovsku policiju od 24. septembra u Banjskoj u Zvečanima i navodi potreba međunarodne istrage Srbije i njene uloge u ovom napadu.

Rezolucija je usvojena sa 97 glasova za, bez glasova protiv i bez uzdržanih.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je u Skupštini Kosova međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napad u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policijac.

"Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin", rekao je on na sednici skupštine koja je počela minutom ćutanja za ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua.

Više policije na severu

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža saopštio je da je povećano prisustvo specijalnih jedinica na severu KiM nakon dešavanja u Banjskoj.

"Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova. Malo smo smanjili patrole običnih policajaca, jer oni nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom", rekao je Hodža za RSE na albanskom.

Zamenik direktora kosovske policije za region Mitrovica sever Veton Eljšani rekao je za Tanjug da specijalne jedinice sa psima pretražuju teren oko manastira Banjska zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava.

Hladnokrvno ubistvo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ponovio je sumnju od pre neki dan.

Izjavio je da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je kosovska policija želela da sakrije određene dokaze i istinu – da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba.

Petković uputio pitanje da li je među specijalcima kosovske policije bilo i plaćenih ubica obučavanih u terorističkim kampovima, čiji je zadatak bio da pobiju Srbe.

Odmerenost srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razvoj situacije na Kosovu najkomplikovaniji i najopasniji do sada i da su događaji od 24. septembra najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom rekao da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, i podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

"Krhki mir koji postoji na prostoru Kosova čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini", istakao je Vučić.

On je naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu.

B.G./FoNet/RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com