Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кремљ: Америка и Британија дефакто умешане у диверзије на гасоводима „Северни ток“

Терористички акт на гасоводима „Северни ток” су на овај или онај начин организовале Сједињене Америчке Државе и Велика Британија, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.

Амерички новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, који се бавио истрагом о диверзијама на гасоводима, објавио је јуче, на годишњицу терористичког акта, позивајући се на неименованог званичника, да је Бајденова администрација донела одлуку о диверзијама страхујући да ће изгубити утицај на Немачку и западну Европу због испорука јефтиног гаса из Русије.

Херш је такође навео и да никакве важне информације о мисији у САД нису уношене у компјутер, те да су америчке власти сакриле трагове учешћа Американаца у терористичком нападу на гасоводе.

„Овде није важно ко је шта уносио у компјутер, већ је битно што су, дефакто, овај терористички акт против критични важне енергетске инфраструктуре, која, између осталог, припада и међународној заједничкој компанији, на овај или онај начин, организовале САД и Велика Британија. Оне су на овај или онај начин умешане у овај терористички акт”, истакао је портпарол.

Хершове информације се поклапају са руским

Према његовим речима, информације америчког новинара Симура Херша о диверзији на гасоводима се у основи поклапају са онима које имају и руске специјалне службе.

„Не знамо који су извори господина Херша, али се информације које је он објавио, у својој основи и у сваком случају, несумњиво поклапају са оним подацима које имају наше специјалне службе”, нагласио је Песков.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је америчка администрација дужна да одговори на наводе истраге америчког новинара о нападима на гасоводе „Северни ток”.

Експлозије на гасоводима „Северни ток 1” и „Северни ток 2” догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак због међународног тероризма.

Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ” саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена, преноси Спутњик.