Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Лавров: Запад да призна одговорност за ситуацију у Авганистану

Русија очекује да Сједињене Државе и НАТО признају одговорност за ситуацију у Авганистану, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Забринути смо због покушаја фактора изван региона да се активирају око Авганистана. Потпуно обједињавање напора земаља региона и држава НАТО могуће је само као Алијанса призна одговорност за катастрофалан исход свог војног присуства у Авганистану”, наводи се у обраћању руског министара на 5. састанку о Авганистану у „московском формату” који се одржава у Казању.

Његов говор прочитао је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.

Лавров је истакао да су земље Запада нанеле народу Авганистана непоправљиву штету и зато морају на себе да преузму највеће бреме обнове државе у постконфликтном перииоду.

„С тим у вези, блокада авганистанских рачуна коју спроводи Вашингтон је констрапродуктивна и само отежава ситуацију и чини да тешки услови у којима Авганистанци живе буду још гори”, навео је Лавров.

Како је додао, Москва сматра да је неприхватљив повратак војне инфраструктуре САД и НАТО на територију Авганистана и држава са којима се граничи без обзира на образложења за такав корак.

На састанку у Казању учествују представници Авганистана и суседних држава, преноси Танјуг.