Serbia

"Lečili smo mališane sa najtežim posledicama korone, hitno OPERISALI TEK ROĐENE BEBE" V.D. direktora "Tirošove" otkriva kroz šta su prolazili poslednjih meseci

Od marta je na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" obavljeno oko 50.000 pregleda dece i oko 1.000 operacija. Iako nije zvanično bila u kovid sistemu, u ovoj ustanovi lečeni su najteže oboleli mališani od korone.

Kako u intervjuu za "Blic" kaže v.d. direktora UDK "Tiršova" doktor Siniša Dučić, zbrinjavali su sve pacijente čije bi odlaganje pregleda, dijagnostikovanja, kao i operativnog zahvata, moglo da utiče na lošiju prognozu lečenja.

- U najvećem broju slučajeva radilo se o pregledu pacijenata sa hitnim hirurškim stanjima tipa akutnog bola u abdomenu, preloma gornjih i donjih ekstremiteta, posekotina tela, povreda mekih tkiva. Osim toga, primljen je veliki broj pacijenata u novorođenačkom periodu s urođenim anomalijama koji su zahtevali hitno operativno lečenje. Takođe, veliki broj pacijenata s malignim oboljenjma koji su morali biti hitno dijagnostikovani i lečeni. Pored toga, lečena su deca sa neurološkim bolestima, sa gastrointestinalnim smetnjama - ističe dr Dučić.

Dr Siniša Dučić Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Dr Siniša Dučić

Koliko ste zbrinuli mališana zaraženih virusom korona i koliko njih je bilo na respiratoru?

- Od početka pandemije lečili smo 10 pacijenata sa kovid infekcijom, četiri pacijenta su imali izuzetno tešku kliničku sliku i bili su jedno vreme na respiratoru. Pored toga, šest pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, ali su izlečeni i svi su otpušteni kući. Dva mališana sa hroničnim bolestima su bila zaražena - neurološki pacijent je proveo nekoliko dana na respiratoru, sada je dobro, kao i hematološki pacijent.

Kako se postupa u slučaju kada dete zahteva hitnu intervenciju a postoji sumnja na kovid infekciju?

- Svi pacijenti sa temperaturom, kao i svi pacijenti sumnjivi na kovid upućuju se u deo klinike koji je izolovan za kovid sumnjive pacijente gde ih pregledaju lekari koji imaju kompletnu epidemiološku zaštitnu opremu. Pacijenti koji zahtevaju prijem na kliniku a postoji sumnja da su kovid pozitivni primaju se u poseban deo klinike, gde ih neguju sestre i lekari sa kompletnom zaštitnom opremom. Nakon testiranja, kada se utvrdi da nisu pozitivni, prebacuju se na odeljenje kojem pripadaju.

"Tiršova" je klinika sa najdužom tradicijom u regionu u oblasti pedijatrije i dečje hirurgije - beleži gotovo vek postojanja. Po čemu se izdvajate?

- Mi smo vodeća ustanova za lečenje dece u regionu. Ustanova smo koja se bavi transplantacionom hirurgijom bubrega u dečjem uzrastu, kao i hemodijalizom kod najmlađih pacijenata. Pored toga, odeljenje kardiologije i kardiohirurgije predstavljaju lidere u ovoj oblasti u regionu. Ne mogu da ne pomenem da je tim lekara iz celog sveta na našoj klinici, predvođen prof. Đorđevićem, izvršio transplantaciju materice, kao i transplantaciju testisa. Moram da istaknem da imamo sjajan tim mladih lekara na pedijatriji i hirurgiji koji polako stasaju u odlične lekare i koji će sigurno napraviti veliki iskorak u narednim godinama. Ono što uvek ističem su naše medicinske sestre, koje su izvanredne u oblastima kojima se bave i vrlo sam ponosan na njihov rad i predanost poslu.

Kada se očekuje izgradnja "Tiršove 2"?

- "Tiršova 2" je jedan od najvažnijih projekata srpskog zdravstva. Tim koji vodi prof. dr Zoran Radojičić radi svakodnevno na tome da se naša vizija najbolje dečje medicine pretvori u realnost. Sada se sređuje papirologija za lokaciju i pravi detaljan plan koraka kako bi gradnja počela što pre. Mi dajemo doprinos s naše strane i pripremamo se na promenu koja će uslediti kada u novoj zgradi dobijemo prostor i tehnologiju još bolju od ove koju sada imamo.

VIDEO: Razlika u simptomima između gripa i korona virusa

Football news:

Mbappe announced the death of 8-year-old Luca, who was battling cancer. The striker dedicated a goal to him on Saturday
Lippi finished his career as a coach. He won the 2006 world Cup with the Italian national team
Acts Kolisevski: Pirlo's perfect, because that gives us confidence. He is not afraid to produce young players
Laudrup on Hazard's injuries: it's sad to see months go by for such an outstanding player
The journalist apologized for statements to Fati: I wanted to extol the beauty of his movements
Khabib on meeting with Ronaldo: I was wondering how he keeps this fire going for 17 years. Motivation, discipline, as I understand it
Asensio on Real Madrid: One of the best squads in the world. Atletico and Sevilla can become our competitors in La Liga