Serbia

Маттеа Балани из Зрењанина, најмлађа награђена филантропкиња

Маттеа Балани из Зрењанина је овогодишњи добитник награде за младу филантропкињу коју додељује Фондација Траг. Деветогодишња ученица основне школе "Серво Михаљ" организовала је више акција помоћи, а прославу свог рођендана је претворила у хуманитарну акцију.

Због лечења, Маттеа Балани је рођендан са другарима први пут славила пре две године. Добила је и много поклона а сматрала да неће стићи све да искористи. Одлучила је да гардеробу донира некоме коме је потребна. Тако се родила идеја о хуманитарној акцији. На прослави 8. рођендана у парку дворца у Ечки било је 400 другара. Журка је имала богат програм, а поклони су донирани.

"Била је плесна група, било је слагање чепова, цртање, медењаци, украшавање медењака. Била су и деца из Дечијег села Сремска Каменица. За њих су поклони ишли. Нису ишли мени, већ су ишли њима," сећа се Маттеа.

Жеља јој је била и да на Педијатријском одељењу Опште болнице у Зрењанину остави свој печат хуманости.

"Дошла је на идеју да улепша  простор у којем се лече наши најмлађи пацијенти. Тако је успела да организује акцију и да стари велики ормар оплеменеу декупаж техником," прича Маја Сладојевић из те болнице.

Са другарима из школе Маттеа организује и акцијуза помоћ напуштеним животињама.

"Маттеа је за нас скупила ПЕТ амбалажу коју од нас откупљују и ми тиме довијамо неку минималну своту новца којом покривамо дугове код ветеринара или купујемо преко потребну храну," каже Јелена Ђокић из удружеа Зелене шапе.

У току прошле године Маттеа је сакупила више од 60 хуманитарних волонтерских сати.Док ових дана завршава обавезе у школи, Маттеа са мамом Горјаном планира организацију десетог рођендана и најављују да ће бити крајем августа. План је да поново буде весело, раздрагано и хуманитарно.Зае што ради каже: "Осећам се лепше и  исто као кад мени неко нешто поклони."

Football news:

Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay
Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player