Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Medvedev: Bude li ijedna zapadna raketa pogodila Rusiju, Zapad će biti ruska meta

Rat u Ukrajini

Medvedev: Bude li ijedna zapadna raketa pogodila Rusiju, Zapad će biti ruska meta 2
Medvedev: Bude li ijedna zapadna raketa pogodila Rusiju, Zapad će biti ruska meta 2

Pretnja zapadnim "centrima moći": Dmitrij Medvedev

Foto: Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

3. 6. 2022. / 13.49

Dmitrij Medvedev je upozorio Zapad da Rusija neće prezati od toga da „deluje po centrima moći koji u ime Kijeva donose odluke“, bude li ijedna raketa zapadne proizvodnje pala na teritoriju Rusije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da u slučaju da Ukrajina upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobila od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji, ruske Oružane snage neće imati drugog izbora nego da "deluju po centrima koji donose odluke“.

"Potrebno je razumeti da se krajnji centri donošenja odluka u ovom slučaju, na žalost, ne nalaze čak ni na teritoriji Kijeva. Zbog toga je to opasnost koju treba uzeti u obzir“, rekao je Medvedev u intervjuu za TV Al Džazira.

On je precizirao da se, kada je reč o centrima donošenja odluka, to odnosi na ministarstva odbrane i generalštabove. Sputnjik podseća da je američki predsednik Džozef Bajden rekao da će SAD uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona dolara, uključujući i četiri sistema višecevnih bacača raketa HIMARS, a državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je Ukrajina uverila SAD da neće koristiti te sisteme za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Medvedev je ocenio da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini pogoršavaju pod uticajem Vašingtona i Brisela. "Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju, i to je nemoguće ne primetiti“, istakao je Medvedev.

I dalje: Kijev je pre nekog vremena pokazao u izvesnoj meri želju za dogovorom o ključnim pitanjima, i to na realističnoj osnovi koja se ogledala i u spremnosti da se priznaju Krim i Donbas, odustane od članstva u NATO i izvrši delimična demilitarizacija, "ali, onda, očigledno pod uticajem tih poziva iz Vašingtona i Brisela, ti pregovori su obustavljeni. Situacija se, međutim, nije popravila, u izvesnoj meri se pogoršala.“

Sa stanovišta Vašingtona i Brisela to sve, naravno, izgleda drugačije: Rusija se nameračila da okupira petinu ukrajinske teritorije, ruske trupe razaraju pred sobom sve što im se nađe na putu, Kijev ne želi da se pomiri sa okupacijom, a Zapad je stao na stranu žrtve i snabdeva Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre agresoru.

J.H./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com