Serbia

Moravski kordor:Na ovoj ruti će se graditi autoput od Pojata do Preljine MAPA

Beograd -- Ministarstvo građevinarstva oglasilo je javni uvid u Nacrt prostornog plana deonice autoputa Pojate – Preljina.

FOTO: B92

FOTO: B92

Javni uvid održaće se od 18. jula do 16. avgusta 2019. u trajanju od 30 dana, svakog radnog dana u u zgradama skupština gradova Kraljeva, Kruševca i Čačka, i opština Varvarin Vrnjačka Banja, Trstenik i Ćićevac kao i na internet stranici ministarstva (www.mgsi.gov.rs) i sajtovima lokalnih samouprava.

Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, fizička i pravna lica primedbe na Nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate – Preljina, mogu dostaviti u pisanoj formi gradskoj ili opštinskoj upravi u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 16. avgustom 2019. godine. Primedbe se mogu dostaviti i direktno Ministarstvu građevinarstva, Sektor za planiranje i urbanizam.

Po završetku javnog uvida, 26. avgusta biće održana javna sednica Komisije za javni uvid u zgradi gradske uprave Čačka, na kojoj oni koji su u toku trajanja uvida izneli primedbe u pisanoj formi mogu usmeno da ih obrazlože. O svakoj primedbi obrađivač planskog dokumenta javno iznosi svoj stav.

Prema Nacrtu za javni uvid, na planskom području koridora autoputa planirane su industrijske zone i industrijski parkovi u Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Trsteniku, Varvarinu i Ćićevcu, a na uticajnom području u Užicu i Novom Pazaru.

Osim toga, na planskom i uticajnom području Autoputa E-761 predviđeno je da se logistički centri formiraju u Čačku i Kraljevu (plansko) i Užicu (uže uticajno područje). Procenjeno je da ovi centri mogu da zaposle između 500 i hiljadu radnika.

Prema Nacrtu, saobraćajnica autoputa E-761 deonica Pojate – Preljina prolazi dolinom Zapadne Morave i povezuje sva veća naselja u regionu: Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Po svom položaju, od izuzetnog je značaja jer povezuje autoput E-75 Beograd – Niš (istočna Srbija) sa autoputem E-763 Beograd – Južni Jadran i Ibarsku magistralu (centralna Srbija), pri čemu preseca, odnosno povezuje, sledeće putne pravce: Gornji Milanovac – Čačak – Užice, Kragujevac – Kraljevo – Raška i Kruševac – Aleksandrovac.

Foto: Depositphotos, diyan_nenov, 13944141

Foto: Depositphotos, diyan_nenov, 13944141

Beograd -- Na društvenim mrežama često se pojavljuju stranice koje se predstavljaju kao banke ili trgovački lanci, a koje oglašavaju razne "nagradne igre".

FOTO: EPA, HARISH TYAGI

Smederevo -- Svečana ceremonija polaganja kamena temeljca za novu liniju Aglomeracije u smederevskoj železari biće održana 24. jula.

Foto: Depositphotos, nikitos1977, 14960797

Beograd -- Trgovanje na Beogradskoj berzi je poslednjeg radnog dana u nedelji usahnulo.

Foto: Depositphotos, Kolobsek, 10657301

Beograd -- Novi pravilnik MUP -a koji je danas stupio na snagu, ima niz rigoroznih pravila, koja se neće svideti vozačima.

Foto: Depositphotos, kalinovsky, 20509671

Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji porastao je u proteklih pet do šest godina više od 15 puta, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

FOTO: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

Čačak -- Sudski izvršitelji pokušali su danas, uz asistenciju policije, 18. put zaredom da prinudno preuzmu pogon "Kuglična vretena" Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku.

Foto: Depositphotos/xload

Inđija -- Zabeležen je veći broj nepravilnosti u firmama koji se bave preradom hrane životinjskog porekla.

Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 164966390

Beograd -- Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala EWB koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći.