Serbia

Naftni džin najavio Putinu početak arktičkog megaprojekta: "Treba nam 400.000 ljudi za gradnju"

Moskva -- Ruska naftna kompanija Rosnjeft najavila je u sredu predsedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok oila", divovskog projekta na Arktiku.

Foto: Depositphotos, tsuguliev

Foto: Depositphotos, tsuguliev

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam o početku sprovođenja projekta", izjavio je Igor Sečin, čelni čovek Rosnjefta tokom susreta s ruskim predsednikom s kojim je vrlo blizak i zahvalio mu na usvajanju zakona koji olakšava ulaganja na Arktiku, prenosi Indeks.

"Shodno planu, u toku su istraživački radovi i izgradnja naftovoda dugog 770 kilometara i luke", dodao je Sečin.

Taj projekat, kamen temeljac ruskih ambicija na Arktiku, ujedinjuje nekoliko aktivnosti Rosnjefta na ruskom Dalekom istoku, blizu severne morske rute koju kompanija namerava da koristi za isporuke u Evropu i Aziju.

U februaru je Sečin obećao predsedniku da će taj projekat zemlji godišnje donositi dva posto BDP-a.

Tada je rekao da će "ta nova naftna i gasna pokrajina" na poluostrvu Tajmir, najsevernijem delu Azije, imati resurse od oko pet milijardi tona nafte i da će se u nju uložiti 10 biliona rubalja ili 132 milijarde evra.

Projekat predviđa izgradnju petnaestak radnih "sela", dva aerodroma, jedne luke i otvaranje 130.000 radnih mesta. Sečin je rekao da mu za to treba više od 400.000 ljudi.

Rosnjeft je najavio prošle nedelje prodaju deset posto deonica projekta singapurskoj kompaniji Trafigura, ali nije naveo iznos. Kompanija je ranije navela da je Indija takođe zainteresovana za taj projekat.

Sečin tvrdi da će se u prvo vreme proizvoditi 50 miliona tona nafte godišnje, a zatim dvostruko više. Obećao je da će se do 2024. godine 30 miliona tona prevesti putem koji povezuje Atlantski i Tihi okean, poznatim kao Severoistočni prolaz ili Severni morski put.

Football news:

Juve director: Ronaldo's charisma and character help us. We believe in Pirlo, there are no specific expectations
Ødegaard is close to the rent in Sociedad. Ajax are also Interested in the Real Madrid midfielder
Ronaldo is being unnecessarily criticized. His partners, including Morata, are even worse. Ex-Inter player about the match with Juve
Koeman on Leonardo's words about Messi: When asked if I am Interested in Neymar or Mbappe, I would also say yes
The Pope met with Spezia and congratulated them on their victory over Roma: You won 4:2. In Argentina, we dance the tango, and this is music 2/4
The coach of the Mexican Tigres lit a cigarette during the game. He was suspended for one match
Arsenal approached Real Madrid regarding the lease of Edegra