Serbia
An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website

Najbesprekorniji aerodrom na svetu nalazi se...

Vazdušna luka Svete Helene na istoimenom britanskom ostrvu na kojem je svoje zadnje dane proživeo i Napoleon Bonaparta već se smatra najbeskorisnijim aerodromom na svetu.

Foto: Youtube Screenshot/ Bob St Helena

Foto: Youtube Screenshot/ Bob St Helena

U njegovu izgradnju uloženo je najmanje 285 miliona britanskih funti, ali nije mogao da bude pušten u promet zbog jakih vetrova koji su ometali poletanje i sletanje aviona.

Iako su do sada imali nekoliko letelica koje su uspele da slete na njegovu pistu, vazdušna luka službeno je krenula s radom tek pre nekoliko meseci kada je avio-kompanija Airlink uspešno odradila svoj prvi komercijalni let s putnicima između Johanesburga i Svete Helene.

Izolovano ostrvo s turističkim potencijalom

Sveta Helena donedavno se smatrala jednim od najnepristupačnijih mesta na Zemlji. Na ovom izolovanom ostrvu površine 122 kilometra kvadratnih živi oko 4200 stanovnika koji su pre tog aviona na raspolaganju imali tek jednu brodsku liniju.

Brod je svake tri nedelje uplovljavao na Svetu Helenu i nosio sve potrepštine, a da bi stigao iz Južne Afrike, trebalo mu je čak šest dana, piše punkufer.rs.

Britanske vlasti se nadaju da će pokretanje komercijalnih letova privući turiste na ostrvo i tako opravdati visoke troškove za izgradnju aerodroma.

Parižani I posetioci francuske prestonice od glave do pete obučeni u belo uživali su u gurmanskom pikniku ispred Palate invalida, kojim je obeleženo 30 godina od prve "večere u belom".

GettyImages

Svi mi imamo svoje preferencije kada je reč o hotelskom doručku, ali neki od nas imaju malo neobičniji ukus.

Foto: Thinkstock

Pedesetak kilometara od Berlina, u bivšem vazduhoplovnom hangaru, smestio se najveći tropski vodeni park u Evropi. "Tropical Island Resort" prostire se na 6,47 hektara, a odjednom može da ugosti čak 6.000 posetilaca. Najbolje od svega? Otvoren je tokom cele godine.

Foto: YouTube Screenshot

Ove plaže ne samo da su predivne, već su po nekim stvarima jedinstvene u svetu - tu je jedna čije more noću svetluca, zatim plaža ružičaste boje, plaža s vrućom vodom, skrivena plaža i pustinjska plaža.

Planina Roraima nalazi se na tromeđi Venecuele, Brazila i Gvajane, i najviši je deo lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi.

Foto: Thinkstock

Bliži se leto, a sa njim i vreme godišnjih odmora. Ukoliko volite uživanje u blizini vode, ili u njoj, CNN ima pravu stvar za vas - listu 10 najboljih gradova za plivanje, koja izgleda ovako...

Plaža u Sidneju / Foto: Thinkstock

Priroda, planine, jezera. Idealna za kampovanje, idealna za aktivnosti, idealna za odmor. Ako se odlučite za odlazak na jedno od ovih šest, sigurni smo da nećete pogrešiti - godišnji odmor će vam proći u miru i idili...

Komo / Thinkstock

Međunarodni ekonomski centar Cirih i dalje ostaje najskuplji grad na svetu. Prestonica Egipta već nekoliko godina zaredom drži mesto najjeftinija za život.

foto: screenshot

Football news:

De Rossi or Spalletti can lead Fiorentina
Chelsea have resumed talks with Willian about a new contract
Pogba wants to stay at Manchester United
Doping officers visited the Barca base and checked Griezmann, Busquets and Fati (MD)
Varane may miss the match with athletic
Martinelli has signed a long-term contract with Arsenal
Werder 2000-love and delight. Coached by a modest Schaaf, scored by Ailton and Klose, Diego wanted every top club