logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

NAJSKUPLJA BRITANSKA KOVANICA IKADA: Zlatnik sa likom kralja Edvarda koji je ostavio krunu zbog razvedene Amerikanke!

Taj novčić je jedna od šest kovanica koje je pripremila Kraljevska kovnica 1936. godine, kada je Edvard postao kralj, koja je trebalo masovno da se proizvodi i pusti u opticaj od 1. januara 1937. godine, prenosi Rojters. 

Međutim, Edvard je abdicirao u decembru 1936., odrekavši se prestola kako bi se oženio američkom državljankom, razvedenom Volis Simpson, tako da je proizvodnja obustavljena i kovanica sa njegovim likom nkada nije puštena u promet. 

Kovanica suveren je vrsta zlatnika nominalne vrednosti od jedne funte. Više nije u opticaju, ali se u Britaniji još uvek prihvata kao legalno sredstvo plaćanja.

Napravljen od 22-karatnog zlata, nešto je manji i lakši nego današnja kovanica od jedne funte, prečnika 22 milimetra i težine 7,98 grama.

"Suveren s likom Edvarda VIII je jedna od najređih i najzanimljivijih kovanica za kolekcionare na svetu, tako da ne čudi što je postavila novi rekord u sferi britanskog kovanog novca", izjavila je Rebeka Morgan, šefica za kolekcionarskog sektora Kraljevske kovnice, čija tradicija seže 1.100 godina unazad. 

foto: Profimedia

Od šest originalnih iskovanih primeraka s likom Edvarda VIII, četiri su u muzejima i institucijama, a dva u privatnom vlasništvu.

Sve do 1970. godine nije se znalo da oni postoje jer su bili sklonjeni u trezor i nisu tretirani kao deo muzejske kolekcije Kraljevske kovnice zbog osetljivosti Ujedinjenog Kraljevstva na Edvardovu abdikaciju.

Kraljevska kovnica je ovu specijalnu kovanicu nabavila od kolekcionara u Sjedinjenim Državama i vratila je u Britaniju za novog kupca.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Youtube/The Royal Mint, Profimedia

Themes
ICO