Serbia

Nakon masovnog testiranja u "Juri", poslednji presek pokazuje da je 39 radnika pozitivno na koronu

Od početka masovnog testiranja zaposlenih u južnokorejskoj kompaniji "Jura" u Leskovcu, rezultati su pristigli za ukupno 2.260 radnika, a na virus korona pozitivno je njih 39. Od početka epidemije registrovano je 111 zaraženih među radnicima, a gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović kaže da podaci ohrabruju jer je procenat pozitivnosti 2,09 %.

Masovno testiranje radnika ove kompanije počelo je prošlog petka, a fabrika nije radila 3 dana. Rezultati testiranja stižu sporadično, a od ponovljenih testova, obrađeno je njih 412. Prema Cvetanovićevim rečima, rezultati su ohrabrujući, ali još nije vreme za relaksiranje, te apeluje na građane da se pridržavaju svih mera zaštite.

Do sada je obrađeno ukupno 2.260 testova koji su uzeti od 15. do 19. maja i od broja testiranih pozitivnih je 39, što je 2,09 %. To je nikada bolji rezultat do sada, uradili smo lavovski posao, jedinstven na teritoriji čitave Srbije i ovi rezultati su ohrabrujući, ali nije još vreme za relaksiranje. Ovakvi rezultati nam daju optimizam da se polako ovaj ciklus završava - kaže Cvetanović.

Od početka epidemije ukupno obolelih u ovoj fabrici je 111, a ovaj broj još nije konačan jer nisu obrađeni svi uzorci testiranja.

Cvetanović dodaje da su se testovi ponavljali jer su nekima urađeni i pre 2 meseca, a u međuvremenu su bili su u kontaktu sa drugim obolelim, pa je bilo potrebno sve proveriti.

Prema poslednjim podacima, u Opštoj bolnici u Leskovcu leči se 52 radnika ove kompanije.

Podsetimo, "Jura" je nakon pauze za vikend, u ponedeljak ponovo pokrenula proizvodnju sa 50 % radnika u pogonima.

Iako je Ministarstvo tvrdilo da nije bilo propusta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da se mere nisu u potpunosti poštovale, a Zaštitnik građana kontroliše inspekciju zbog celokupne situacije. U Sindikatu "Sloga" kažu da su za širenje epidemije upravo odgovorni nadležni u Gradu i kompaniji "Jura".

Prema podacima koje su izneli epidemiolozi, radnici su se najverovatnije zarazili u prevozu. Iako su radnici protestovali ispred fabrike, pogon nikada nije zatvaran, već je samo ograničen broj radnika.

Football news:

Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay
Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player