Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Napeto na Kosovu, kamenovana srpska škola u Lipljanu

KiM

Napeto na Kosovu, kamenovana srpska škola u Lipljanu 2
Napeto na Kosovu, kamenovana srpska škola u Lipljanu 2

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

27. 9. 2023. / 10.51

"Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević

Danas je Dan žalosti u celoj Srbiji povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti proglašen je i u Republici Srpskoj. Završena je akcija policijske pretrage u Banjskoj kod Zvečana, rekao je zvaničnik kosovske policije. Selo je četvrti dan pod blokadom, a ulazak je i dalje dozvoljen samo meštanima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o situaciji na KiM i drugim aktuelnim temama, u sredu od 21 sat na Prvom programu RTS-a.

Od trenutka izbijanja oružanog sukoba pre tri dana, Banjska i njena okolina su pod blokadom jakih snaga policije. Trojica napadača koji su se sukobili sa Kosovskom policijom ubijeni su. Situacija na Kosovu je napeta, a kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u utorak uveče kamenovana srpska Osnovna škola "Braća Aksić" u Lipljanu. Tu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za bezbednost nisu dozvolili deci da odu u školu, navela je Kancelarija u saopštenju.

Kancelarija je istakla da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", navodi Kancelarija

Pročitajte još: Rado ide Srbin u vojnike, ali brzo iz vojske odlazi

"Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje po kućama, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Ukazuje da je ključno pitanje ko je dozvolio da kosovska policija sa juga dođe na sever KiM, što je suprotno Briselskom sporazumu.

"Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružani policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri posto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma", navodi Vučević.

M.J./FoNet/RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com