Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Небензја: ЕУ води рат против миграната, осуђује их на болну смрт

Рат против миграната

Уместо да помогне мигрантима, Европска унија води против њих необјављени рат, док Средоземно море остаје најопаснија светска миграциона рута, рекао је руски стални представник при УН Василиј Небензја Савету безбедности УН.

„Морамо рећи да из године у годину Средоземно море остаје најопаснији миграциони пут са највишим нивоом смртности који се претвара у смртоносну замку за многе очајне душе“, рекао је руски дипломата на брифингу Савета безбедности УН о питању миграција у Медитерану. који је састао на иницијативу Русије.

ЕУ не жели да предузме мере

„Постоји још једно питање. Које мере ЕУ предузима за спасавање људи на мору у оквиру операције ИРИНИ, ако су, према извештају, огромну већину миграната и избеглица спасили или пресрели други органи и структуре за које знамо ништа?" 

Штавише, како то узимамо из недавно објављеног плана ЕУ, постоји намера да се ојача и прошири обим такозваних поморских операција у Медитерану, које су новинари и активисти за људска права већ назвали „поморском блокадом“.

 „Стиче се утисак да ЕУ води необјављени рат мигрантима, који умиру због недостатка сигурних алтернативних путева.

Низ трагедија

Небензја је поменуо низ трагедија, које су се ове године догодиле у близини обале Грчке и Италије и однеле су десетине живота људи који су покушавали да дођу до Европе. Ове смрти су се могле избећи да је помоћ онима који су у невољи на мору пружена на време. Истовремено, Европска унија не гледа на спасавање ових појединаца као свој приоритет, додао је руски дипломата.

„Штавише, прилично често земље чланице ЕУ не само да не предузму мере за спасавање неког пловила, већ заправо забрањују било ком другом пловилу да притекне у помоћ. Они који се усуде да не послушају суочавају се са кривичним гоњењем и могу бити оптужени за трговину људима. Осим тога, према Према извештају генералног секретара, неки судови ЕУ намерно настоје да потисну брод у невољи из своје надлежности, осуђујући на тај начин оне на броду на болну смрт, односно чине све што могу да заштите своју 'цветалу башту' од гостију од џунгле, како то каже Високи комесар ЕУ за спољне послове и безбедносну политику господин Ђузеп Борељ“, наставио је руски дипломата.

Запад крив за прилив миграната

Небензја је нагласио да је тренутни прилив миграната у Европу изазван мешањем Запада у унутрашње послове других држава.

„Масовни егзодус људи са Блиског истока и северне Африке у Европу резултат је неодговорног и непромишљеног мешања западних земаља, укључујући и Европску унију, у унутрашње ствари суверених држава у циљу њихове дестабилизације и насилне промене нежељених влада. Те земље сносе главну одговорност за последице“, рекао је он.

Шеф руске дипломатске мисије је додао да се „у суштини, Европска унија до сада бавила миграционим питањима само у односу на Украјинце“, док „грађани из северноафричких и блискоисточних земаља очигледно не могу очекивати сличан ниво солидарност и људски однос Европљана“.

„Крајње је време да Брисел престане да криви кријумчаре за смрт људи и преузме одговорност, а не само да каже речи жаљења због смрти још једне групе миграната и избеглица“, додао је он.

Раније су Уједињене нације саопштиле да се више од 2.500 миграната или удавило или нестало у Средоземном мору од јануара 2023. године. Организација је такође приметила све већи број миграната, који покушавају да дођу у Европу из Африке. Додаје се да је око 186.000 избеглица и миграната прешло у Европу преко Средоземног мора између 1. јануара и 24. септембра.