Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Небензја оптужио Вашингтон за експлозију „Северног тока”

Сједињене Државе су онеспособиле Северни ток да би задржале утицај у Европи. То је данас изјавио стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„У стручној заједници се појављује све више доказа да је поткопавање Северног тока дело Вашингтона, који је починио овај нечувен злочин, вођен уско себичном жељом да учврсти своју доминацију у Европи, којој је Русија преко потребна због енергетских ресурса“, рекао је он на седници Савета безбедности УН.

Он је напоменуо да су Данска, Немачка и Шведска суочене са задатком да заштите САД у ситуацији око експлозије гасовода. Позивајући се на истрагу америчког новинара Симора Херша, стални представник је указао да су након састанка америчког председника Џоа Бајдена и немачког канцелара Олафа Шолца, обавештајне службе обе земље „инструкције да изнесу алтернативну верзију догађаја и да постепено процури у медије."

Небензја је изразио уверење да су покушаји да се прићути истрага о експлозијама Северног тока осуђени на неуспех. Према његовим речима, Русија ће поднети нацрт изјаве председника Савета безбедности УН о експлозијама гасовода.

Бундестаг сматра да немачке власти не планирају да озбиљно истражују саботажу и обнављају гасоводе.

Раније данас, званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова позвала је САД да дају одговор на све тачке истраге америчког новинара Симора Херша о терористичким нападима на Северни ток и гас Северни ток 2. цевовода .

Према резултатима Хершове истраге, Американци који су извршили терористички напад на гасоводе елиминисали су све његове трагове без уноса било каквих значајних информација у компјутер . Према његовим речима, ови објекти су били једини цевоводи који су могли да буду нападнути, а затим лако одбијени. Новинар је указао да је узрок експлозија страх САД од губитка утицаја на Немачку и Западну Европу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 15. септембра приметио да Запад није мрднуо прстом да спроведе транспарентну истрагу о терористичким нападима на гасоводе Северни ток и Северни ток 2, иако је прошло годину дана од њиховог дешавања. Шеф руског министарства спољних послова је рекао да се ситуација једноставно „гура под тепих“.

У фебруару, Херш је спровео још једну истрагу. Према његовим подацима, САД су умешане у експлозије Северног тока . Према речима новинара, заједничко предузеће минирали су амерички рониоци током вежбе Балтопс у Балтичком мору у јуну 2022. године, а експлозив су активирали Норвежани.

Оба крака највећих европских гасовода, Северни ток и Северни ток 2, оштећена су крајем септембра 2022. године. Руски председник Владимир Путин назвао је инцидент актом међународног тероризма.