Serbia

"Nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin"

Bekim Bljakaj izjavio je da se eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i drugim nealbancima.

Foto: Depositphotos,Yarr65

Foto: Depositphotos,Yarr65

Kako direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravotakođe dalje navodi - on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

"Ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza", istakao je Bljakaj za Kosovo onlajn.

On navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje mnogo detalja o merama za zaštitu borbe tzv. OVK, ali navodi da jedan član tog zakona kaže da vlada u Prištini treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik tzv. OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice koju je izdala Srbija.

Bljakaj dodaje da nije siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, kao i da se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme vlada u Prištini.

On smatra da se ovaj zakon nikako se ne može dovesti u vezu s radom Specijalizovanih veća u Hagu i dodaje da se on može posmatrati kao kontramera koja može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, a u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK".

On je ocenio da predlog zakona "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo da košta".

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine u petak, 7. avgusta.

Football news:

Nuno confirmed the departure of Jota: Liverpool will get a great player and guy
Hames scored his debut goal for Everton in his second game at the club
Bale's talent is unique, but he never became the main one in Real Madrid. Ronaldo, laziness and Perez's patronage are to blame
Zidane on Bale's departure: what he achieved at Real Madrid is phenomenal. I wish him all the best
The same Royal rabona-assist from Levandovsky: great orientation, perfect execution, smart twist in the right place
Koeman told 21-year-old midfielder Puig that he does not count on him (RAC1)
Liverpool will pay 4.1 million pounds for Zhota out of 41 million in the first year. Today the midfielder will undergo a medical