Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Немачки потрошачи и даље песимисти, опоравак није на видику

НИРНБЕРГ – Немачка агенција за истраживање тржишта ГфК саопштила је данас да је њен индекс потрошачког расположења за октобар пао на -26,5 поена са септембарских -25,6 поена.

Тржишта су очекивала да ће у Гфк индекс потрошачког расположења за октобар пасти на -26 поена.

Подиндекси који мере склоност куповини и економска очекивања од будућности су минимално порасли у односу на претходни месец, али истовремено је значајно порастао подиндекс који мери склоност штедњи, наводи се на сајту ове организације са седиштем у Нирнбергу.

Подиндекс очекивања прихода је благо порастао на -11,3 поена, за 0,2 поена у односу на претходни месец, док је подиндекс који мери склоност штедњи порастао на 8,0 поена, што је највиша вредност од априла 2011. године.

„Ови резултати значе да су шансе за опоравак потрошачког расположења у Немачкој ове године вероватно пале на нулу”, рекао је стручњак ГфК за понашање потрошача Ролф Биркл.

Немачка привреда се ове године суочава са благом рецесијом.

Према актуелним прогнозама Института за економска истраживања ИФО и Немачког института за економска истраживања ДИW ће немачка економија ове године пасти за 0,4 одсто, а број незапослених ће порасти за око 150.000 људи, преноси Танјуг.