Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Непрегледна колона Јермена напушта Нагорно-Карабах

Најмање 20 особа је погинуло и више од 280 повређено у експлозији складишта горива у Нагорно-Карабаху. То се десило у време кад хиљаде јерменских цивила беже пред доласком азербејџанских снага које су у краткотрајној акцији повратиле контролу над овим подручјем. Експлозија складишта горива догодила се прексиноћ у близини регионалне престонице Степанакерта, преноси Бета. Експлозија се догодила док су становници чекали у редовима за гориво за аутомобиле у којима напуштају ово кризно подручје.

„Нажалост, животи седам пацијената нису могли да буду спасени, они су умрли у болници. Десетине повређених и даље су у критичном стању. Тринаест неидентификованих тела пребачено је код патолога”, саопштиле су јуче локалне власти.

Стотине возила крећу се из Нагорно-Карабаха ка Јерменији после блиц офанзиве јерменске војске у тој сепаратистичкој енклави, већински насељеној Јерменима, јавља с лица места репортер агенције Франс прес.

Непрекидна река возила с породицама и њиховим стварима натовареним на крововима креће се ка последњем азербејџанском контролном пункту пре уласка на јерменску територију преко Лачинског коридора.

Више од 13.500 људи из азербејџанског региона Нагорно-Карабаха већ је ушло у Јерменију, саопштиле су јуче власти ове земље. Све већи број етничких јерменских избеглица бежи из тог подручја након што је Азербејџан прошле недеље заузео спорни регион у којем као већина живи око 120.000 етничких Јермена.

Влада Јерменије је саопштила да ће свим грађанима који немају унапред одређено место становања бити обезбеђен одговарајући смештај.

„Јерменија је спремна да прихвати све етничке Јермене који намеравају да оду из Нагорно-Карабаха”, изјавио је раније јерменски премијер Никол Пашињан у обраћању нацији.

Ирански лидер Ебрахим Раиси и руски председник Владимир Путин разговарали су јуче телефоном о ситуацији око Нагорно-Карабаха и нормализацији односа између Азербејџана и Јерменије, преноси прес-служба Кремља.

Како је прецизирано, Путин је информисао иранског колегу о активностима руског мировног контингента, укључујући пружање хуманитарне помоћи цивилима, заштиту права и безбедности јерменског становништва Нагорно-Карабаха. Такође, Путин и Раиси изразили су интересовање за интензивирање рада консултативне регионалне платформе „три плус три” (Азербејџан, Јерменија, Грузија, плус Русија, Иран и Турска).

Азербејџанска војска је прошле недеље поразила јерменске снаге у једнодневном нападу, приморавши локалне јерменске власти да положе оружје и започну разговоре о „реинтеграцији” Нагорно-Карабаха у Азербејџан након три деценије кризе око тог подручја које припада Азербејџану, а у којем Јермени чине већину становништва. Обе државе биле су део Совјетског Савеза чије су унутрашње границе по распаду ове земље постале међународне. Јермени Нагорно-Карабаха успоставили су своју власт после рата током деведесетих година. Азербејџан је подручје у највећој мери повратио у рату 2020. године, који је окончан доласком руских мировних снага, а прошлонедељна акција Бакуа приморала је локалне Јермене да прихвате разговор о реинтеграцији овог подручја у Азербејџан.

Иако се Баку обавезао да ће поштовати права етничких Јермена у региону и обновити снабдевање Нагорно-Карабаха после десетомесечне блокаде, становници овог подручја у страху од одмазде селе се у Јерменију.