logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

"Neprimerena izjava Zaeva, dobro što se izvinio"

Severnomakedonski predsednik kaže da je izjava premijera Zorana Zaeva da neće dozvoliti da nekoliko kriminalaca, sujetan novinar i peder obore vladu neprimerena

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"Neprimerena je izjava u kojoj se koriste reči koje mogu da uvrede različite grupe naših građana i u vezi s tim mislim da je dobro što se premijer isti dan izvinio onima koji su se osećali uvređeni njegovim rečima", rekao je Stevo Pendarovski u intervjuu za Glas Amerike na makedonskom jeziku, prenela je MIA.

Prema njegovim rečima, političari imaju veću odgovornost nego građani, zbog čega javnost mora da ih nadgleda, jer je to način da se postane oybiljna demokratija.

Govoreći o aferi "Reket" Pendarovski je rekao da je nemoguće da ključni akteri uzmu odmor, bez obzira da li su navodno optuženi ili tužioci.

Upitan šta je mislio kada je rekao da je u slučaju "Reket" potrebna i politička odgovornost i da li to zapravo potvrđuje tezu da su umešani i političari, Pendarovski je rekao da istraga treba da pokaže da li postoji politička umešanost, te da u ovom trenutku ne bi bilo fer da, kao predsednik i građanin, prejudicira njene rezultate.

On je dodao i da njegova izjava da zahteva brzu, efikasnu i preciznu istragu u aferi "Reket" ne znači da se meša u radu sudskog sistema, već da želi da ukaže na, kako je rekao, "sumnje koje postoje u makedonskoj javnosti da to što slučaj nije rešen već duže vreme služi u cilju uništavanja dokaza".

Prema njegovim rečima, od reakcije Severne Makedonije u slučaju "Reket" zavisiće i odluka država-članica EU o dodeljivanju datuma o pristupnim pregvorima u oktobru.

Pendarovski smatra i da ključne i vitalne institucije u njegovoj državi ne funkcionišu, ne zadovoljavaju potrebe građana, niti se bore protiv kriminala i korupcije na nivou jedne zrele demokratije.

On je istakao da takvo mišljenje građani imaju ne samo kada su u pitanju institucije sudskog sistema i tužilaštva, već uopšteno.

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlada Georgijeva.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da se još nada da će biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Podgorica -- Četiri osobe su povređene u nesreći koja se dogodila večeras u mestu Carev Laz kod Rijeke Crnojevića.

Ljubljana -- Japanski pilot paraglajdera (69) godina poginuo je nakon što se srušio sa velike visine na obronke planine Kobariški stol u oblasti Kobarid na zapadu Slovenije.

Podgorica -- Crnogorski portal IN4S objavio je snimak na kome se vidi kako se Duško Marković veseli uz četničku pesmu "Nad Kraljevom živa vatra seva".

Skoplje -- Stevo Pendarovski ocenio je da je bila stvarno neprimerena izjava Zaeva da neće dozvoliti da "nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i peder sruše vladu".

Vlado Georgiev odgovorio je na najavu Ministarstva kulture CG da će podneti prijave protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta "Za naše KiM".

Milorad Dodik izjavio je da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za sastanak savetnika kabineta članova Predsedništva BiH o približavanju stavova o ANP.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO