Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Нетанјаху обећава мир са Саудијском Арабијом

Суочен с испражњеном двораном и демонстрантима који су испред седишта Уједињених нација протестовали због његовог покушаја потчињавања Врховног суда извршној власти, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху заиграо је на једну карту: најавио је историјски споразум о нормализацији односа са Саудијском Арабијом, чиме би се „истински створио нови Блиски исток”.

„Мислим да се сваког дана приближавамо миру. Сматрам да се увећава реалност у могућност да успемо”, рекао је Нетанјаху подразумевајући ангажман америчког председника Џозефа Бајдена и саудијског престолонаследника принца Мухамеда Бин Салмана.

Нетанјаху се претходно, први пут после девет месеци овог мандата, коначно састао с председником Бајденом – у њујоршком хотелу, а не у Белој кући како је желео. Председник САД, после флертовања с Иранцима, жели да споразум Ријада и Јерусалима као своју дипломатску победу стави на агенду с којим ће наредне године изаћи на председничке изборе. Шеф Беле куће мора обазриво да маневрише на три међусобно повезана фронта: да ограничи ирански нуклеарни програм, да обезбеди нормализацију односа јеврејске државе и арабијске краљевине и да обезбеди знатан напредак у блокираним израелско-палестинским мировним преговорима.

Нетанјаху се нада да ће му споразум дати покриће да настави с проблематичном реформом правосуђа, која је поцепала земљу и угрозила темеље демократије. Док прижељкује повратак Доналда Трампа, с којим дели „заједничке вредности”, за Нетанјахуа, који је дозлогрдио великом делу израелске јавности и многим државама света, саудијска карта је ретка шанса за окупљање.

Што се Саудијаца тиче, они су мање заинтересовани за Израел, а више за оно што могу да добију од америчког посредовања: одбрамбени пакт, савремене америчке оружане системе и, најважније, сагласност да могу да обогаћују уранијум, што би, страхује се, отворило нуклеарну трку с Ираном. Истовремено, принц Салман жели да се представи као лидер арапског света који води бригу о Палестинцима, чији третман је „веома важно” питање које треба решити.

Не помињући у говору пред УН политичку кризу у земљи и намеру да настави с реформом правосуђа, због које је на мети Бајденових критика, Нетанјаху је зрачио оптимизмом најављујући нормализацију са Саудијском Арабијом као „изузетну промену, монументалну промену, још једну прекретницу у историји”. Показивао је мапе које приказују колико је Израел био изолован у време свог стварања 1948. и похвалио се успостављањем односа са шест арапских држава – укључујући четири у време његовог претходног мандата, када су 2020, уз подршку Трампове администрације, потписани „Аврамови споразуми” с Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреином, Суданом и Мароком.

Приближавање Израела и његових арапских суседа Нетанјаху је објаснио заједничким страхом од претњи „тирана из Техерана”, мада није поменуо да су Ријад и Техеран ове године нормализовали односе. „Фанатици који владају Ираном учиниће све да умање значај историјског мира”, рекао је Нетанјаху, који је Иран давно означио као „егзистенцијалну претњу” Израелу. Чак је изјавио да „Иран мора да се суочи с кредибилном нуклеарном претњом”, али је премијеров уред брзо реаговао и саопштио да је реч о омашци и да је премијер требало да каже „кредибилна војна претња”.

Од „нове зоре мира” корист би имали и Палестинци, тврди лидер најдесније коалиције у израелској историји. „Они треба да буду део процеса, али не могу да имају вето на мировне споразуме са арапским земљама.”

Како? У време појачане репресије на окупираној Западној обали, то израелски премијер није објаснио. Нити је наговестио како би се испунио саудијски захтев за напредовање на путу стварања независне палестинске државе. Може ли премијер да се ослободи екстремних коалиционих партнера који подржавају наставак колонизације Западне обале, траже анексију окупиране територије и одбацују сваку помисао да Палестинци добију своју државу? Тешко без нових избора, које би лидер Ликуда да избегне. Израелску десницу више брину гестови према Палестинцима него нуклеарне жеље Ријада.

Док се репресија на Западној обали појачава, а палестинске жртве се свакодневно увећавају, Нетанјаху страхује од могућности да уступци Палестинцима оборе његову владу. Двојица најекстремнијих чланова његовог кабинета већ су најавили ту могућност, а захтеву да се нормализација са Саудијцима не повезује с Палестинцима придружила се и група од 11 посланика премијеровог Ликуда. Американци се, пак, надају сценарију који би Нетанјахуа приморао да раскине са екстремном националистичко-религиозном десницом и повеже се с центристима.

Ирански председник Ебрахим Раиси, који је такође био у Њујорку, отворено сумња у нормализацију с Израелом. „Верујемо да односи држава региона с ционистичким режимом представљају нож у леђа палестинском народу и отпору Палестинаца”, рекао је он потврђујући амбицију Техерана да се постави као кључни заштитник Палестинаца.