Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trampa odgovornim za prevaru

27. 9. 2023. / 10.11

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trampa i njegove odrasle sinove odgovornim za prevaru i poništio je poslovnu sertifikaciju Trampove organizacije, rekavši da su Trampovi davali lažne finansijske izveštaje otprilike jednu deceniju, piše CNN.

Presuda sudije Artura Engorona doneta je nekoliko dana pre nego što je građanski slučaj koji uključuje kancelariju glavnog tužioca Njujorka i bivšeg predsednika trebalo da ide na suđenje.

Engoron je odobrio zahtev državnog tužioca Leticije Džejms za izricanje presude po skraćenom postupku, utvrdivši da su Tramp, njegovi sinovi i drugi "po zakonu odgovorni za uporna kršenja“ zakona države Njujork. On smatra da su finansijski izveštaji koje je Tramp davao zajmodavcima i osiguravačima tokom jedne decenije lažni i rekao je da su više puta bili umešani u prevare.

Odluka je udarac za Trampa i potpuno odbacivanje njegovih argumenata da nije "naduvao" vrednosti svojih golf terena, hotela, kuća u Mar-a-Lagu i Seven Springsu na finansijskim izveštajima koji su više puta korišćeni u poslovanju.

"Danas je sudija presudio u našu korist i utvrdio da su Donald Tramp i Trampova organizacija bili angažovani u godinama finansijske prevare“, rekao je Džejms u izjavi u utorak uveče. "Radujemo se predstavljanju ostatka našeg slučaja na suđenju."

Državni tužilac je tražio odštetu od 250 miliona dolara, zabranu Trampovima da budu službenici preduzeća u Njujorku i da spreči kompaniju da se bavi poslovnim transakcijama na pet godina.

Sudija je poništio poslovne sertifikate Trampovih subjekata koji su tuženi u slučaju, uključujući Trampovu organizaciju, i rekao da će biti uspostavljen upravnik koji će "upravljati raspuštanjem“ korporativnih entiteta. Postoje dve nekretnine u Njujorku koje su deo tužbe, komercijalni toranj u Volstritu 40 i porodično imanje Tramp u Seven Springsu.

Puna širina presude ostaje nejasna

Ostaju pitanja o tome kako bi stečajni upravnik raspustio imovinu, ako bi odluka uticala na imovinu koja se nalazi izvan države Njujork, uključujući Mar-a-Lago, i da li bi Trampovi mogli da prenesu imovinu sa sedištem u Njujorku u novu kompaniju koja se nalazi izvan država.

Između ostalog, Tramp je optužen da je trostruko uvećao vrednost svog tripleks stana u Trampovoj kuli, što je rezultiralo precenjenom vrednošću između 114 i 207 miliona dolara, napisao je Engoron.

Presuda znači da je kancelarija državnog tužioca pobedila na svom prvom tužbenom zahtevu i da će dobiti određeni iznos koji će biti utvrđen na suđenju. Slučaj će se i dalje nastaviti na suđenju, ali kancelarija državnog tužioca neće morati da dokazuje da su finansijski izveštaji lažni jer traže da njega i njegove sinove smatraju odgovornim za prevaru u osiguranju i lažne poslovne evidencije.

Tramp je osudio presudu u saopštenju, optužujući Engorona da "ispunjava naloge“ Džejmsa, dok bivši predsednik vodi kampanju za povratak u Belu kuću.

"To je velika kompanija koja je oklevetana  ovim politički motivisanim Lovom na veštice. To je veoma nepravedno, i pozivam u pomoć najviše sudove u državi Njujork, ili federalni sistem, da se zauzmu. OVO NIJE AMERIKA!” Tramp je nastavio.

Trampov advokat Kristofer Kise nazvao je presudu "potpuno odvojenom od činjenica i važećeg zakona".

Datum početka suđenja ostaje u neizvesnosti

Ranije ovog meseca, Tramp je podneo peticiju Državnom apelacionom sudu da primora sudiju Engorona da sprovede odluku žalbenog suda u junu u kojoj se navodi da bi određene tvrdnje mogle biti besmislene jer su van roka zastarelosti. Apelacioni sud je prepustio Engoronu da odluči.

Sudija Apelacionog suda pauzirao je početak suđenja, zakazan za ponedeljak, kako bi omogućio većem veću apelacionih sudija da se izjasni. Očekuje se da će odluka o tom pitanju biti doneta ove nedelje.

M.J./CNN

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com