Serbia

NOVA STRAŠNA PROVOKACIJA "PREMIJERA KOSOVA" Kurti najavio referendum za pripajanje Albaniji!?

Kurti u intervjuu za "Zidojče cajtung" nije isključio mogućnost da dođe do pridruživanja kosovske teritorije Albaniji, ali uz saglasnost građana "obe države".
- Odluku o tome trebalo bi da donesu građani na referendumu, a ceo taj proces morao bi da se odvija mirno, demokratski i transparentno - rekao je Kurti.


Ovo nije prvi put da Kurti govori o ujedinjenju južne srpske pokrajine i Albanije. Svojevremeno je izjavio da "Kosovo" i Albanija treba da se približe i integrišu "u jedinstvo ideje o federaciji sa decentralizacijom institucija".
- Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru... - predlagao je Kurti.

Jako teško do kompromisa

Albanci nisu spremni da se odreknu maksimalističkih zahteva i zbog toga će teško doći do kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine
Dragomir Anđelković, analitičar

Komentarišući ove navode, analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Kurti jedan od najotvorenijih zagovornika velikoalbanske ideje.


- Srbija bi trebalo da bude svesna da je ta ideja vrlo rasprostranjena u albanskom narodu. To znači da su šanse za postizanje kompromisa u dijalogu sa Prištinom izuzetno male. Više je nego očigledno da oni nisu spremni da se odreknu svojih maksimalističkih zahteva. Zapadni centri moći bi konačno morali da shvate da, ukoliko žele mir na Balkanu, prvo moraju da obuzdaju albanski ekstremizam - naglašava Anđelković.
 

Moj ugao

MILOVAN DRECUN
ODBOR ZA KiM


Zanimljivo je da se sve otvorenije čuje priča o ujedinjenju kako iz Albanije, tako i od političara sa Kosova. Ovo se dešava u trenutku kad SAD i EU insistiraju na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.