Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Нове сумње у непристрасност судије у случају против Додика

Од нашег дописника
Сарајево – Одбрана председника Републике Српске Милорада Додика, против кога је Тужилаштво БиХ прошлог месеца подигло оптужницу „због непоштовања одлука (не)легитимног високог представника Кристијана Шмита”, поново тражи изузеће судије Суда БиХ Јасмине Ћосић Дедовић у овом поступку. Адвокат Горан Бубић изјавио је да је основни разлог за упућивање новог захтева (први је одбијен 5. септембра) разумна сумња у непристрасност поступајуће судије Ћосић Дедовић, те прејудицирање одлука тужилаштва.

„Разлог је и то што оптужница није враћена на дораду због тога што у њој недостају законски елементи, већ због инструисања Тужилаштва БиХ како треба да поправи првобитну”, каже Бубић.

Право судије да може да врати оптужницу због недостајућих законских елемената не значи, напоменуо је он, и право да може да наводи тужилаштво како да сачини опис оптужнице у погледу радњи извршења и у погледу облика саучесништва. А управо то је, према његовим речима, урађено у овом случају од стране поступајућег судије, јер се у акту који је доставила Тужилаштву „прејудицира одлука тужилаштва”.

Судија није, нагласио је Бубић, задржала неутралан став и једнак однос према обе стране у поступку, дакле једнак однос и према тужилаштву и према оптуженима.

„Упуштањем у начин, врсту и облик предузимања радње извршења, као и начин и облик саучесништва, како је именована судија поступила у предмету, суд се ставља на страну једне од странака у поступку, у овом случају на страну Тужилаштва БиХ. Ово се, према мишљењу одбране, не може прихватити, јер изазива разумну сумњу у непристрасност судије који поступа”, наведено је, између осталог, и у образложењу предлога за изузеће, преноси Срна.

Оптужница против Додика и в. д. директора „Службеног гласника Републике Српске” Милоша Лукића подигнута је 10. августа и упућена Суду БиХ на потврђивање. Само седам дана касније враћена је тужилаштву на „уређење и допуну”, а онда је 11. септембра и званично потврђена. У међувремену (5. септембра), Суд БиХ одбио је први захтев одбране Додика за изузеће судије која је својевремено била кандидат за судију Међународног кривичног суда у Хагу. Није изабрана јер је Додик, који је у то време био на позицији српског члана Председништва БиХ, гласао против њеног именовања. Отуда и сумња у њену непристрасност.

Пре потврђивања оптужнице председник Српске изјавио је да ће, уколико оптужница буде потврђена, „учествовати у судском поступку”, али и да „није спреман да прихвати њихове крајње одлуке”, које ће, како је напоменуо, „одредити наше понашање”.