Serbia

OD NEKIH SRPSKIH OBIČAJA DIŽE SE KOSA NA GLAVI: Jedan od najjezivijih sigurno je MRTVAČKA SVADBA!

U istočnom delu Srbije izdvojen je najbizarniji običaj koji se naziva "mrtvačka svadba". Ovaj običaj praktikovao se u slučaju kada mladić umre neoženjen. Tada bi se njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela venčala sa njim (sa pokojnikom), a brak bi važio godinu dana. Da stvar bude još jezivija, majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na grobu svog sina!

"Mrtvačka svadba" je jedan od najjezivih običaja u celoj Srbiji, a moderno doba je ovaj običaj iskorenio. Takođe, postoji niz bizarnih običaja u Srbiji od kojih se neki i dalje praktikuju. Mi smo izdvojili one koji su najbizarniji:

1. U okolini Raške običaj je da onaj koji kupa pokonika, bilo žensko ili muško, namaže sve nokte na rukama, ali samo po pola nokta.

foto: Profimedia

2. Krevetac bebe ne sme da bude "u noge" roditeljskog kreveta. Kad se beba rodi svekrva donese povojnicu i to se zamota u salvetu i stavi detetu pod dušek. Tako stoji 40 dana da bi dete lepo jelo i napredovalo. Takođe, postoji verovanje da se stvari za bebu ne kupuju pre nego što ona pređe prag kuće, kako je niko ne bi urekao.

3. Za daće u kuršumlijskom kraju, kada se služe gosti, nosi se po jedan tanjir u desnoj ruci. U tom kraju je postojao i običaj da se mladina majka stavi na točak oborenih kola i vrti dok mladoženja ne plati koliko se traži.

foto: Kurir

4. U podavalskim selima, najbizarniji običaj je da devojku krišom pomaze nečim što se zove mrtvački peškir da bi se udala za momka kog joj predlože. Na sreću novih generacija, ovaj obićaj se više ne praktikuje.

5. U Srbiji postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Kurir.rs/Informer

Foto Profimedia

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two