Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Оперско вече у част Марије Калас

Суботица – Изузетни концерти су пред суботичким љубитељима класичне музике и опере. Поводом 100 година од рођења оперске диве Марије Калас, вечерас од 19 часова у Великој већници Градске куће биће изведене најпознатије оперске арије.

Музичко вече организовали су Тамара Марковић, оперска певачица и професор, а сада промотер посредством своје агенције „Бриџ ивентс”, као и Миливоје Вељић, професор и пијаниста, путем своје агенције „Шејк енд спир”. Како је објаснила Тамара Марковић, концерт је реализован у сарадњи са локалном самоуправом Суботице и Мађарским националним саветом, с обзиром на то да ће наступити и млада уметница која је завршила Музичку средњу школу у Суботици, а потом школовање наставила у Мађарској. Тако ће солиста бити Естер Чузди, која је завршила средњу музичку школу на одсеку за соло певање у Суботици, управо код професорке Марковић, а школовање наставила у Сегедину и тренутно је на другој години мастер студија на Конзерваторијуму Барток Бела у Сегедину.

На концерту ће наступити и Мирјана Недељковић, сопран, студент докторских студија на Факултету музичке уметности, Милан Обрадовић, баритон, хонорарни солиста Народног позоришта у Београду. На клавиру ће их пратити Миливоје Вељић. На програму су дела Вердија, Пучинија, Бизеа, али такође и Нино Роте, који је писао филмску музику и добио награду академије за „Кума”, али је поред компоновања музике за 150 филмова, био и класични композитор. Осим тога, Миливоје Вељић најавио је и да ће бити изведена и дела наших мајстора, Марка Тајчевића и Мирољуба Аранђеловића Расинског, као и песме Золтана Кодаља. „То ће бити вокално-инструментално вече пошто ће бити музика за глас и клавир”, најавио је Вељић.

Наредног дана, сутра у сали Музичке школе Суботичка филхармонија започиње свој низ од пет концерата под називом „Алхемија”. Први концерт публици ће представити Винсента Линга, пијанисту из Енглеске који ће извести дела Листа и Шопена. Наредни концерт је у новембру, а следећи концерти биће одржани до маја наредне године, најавио је Жига Пал, директор Суботичке филхармоније. Очекује се наступ уметника Иштвана Варге и Иштвана Секеља, у јануару долази Тиантиан Гао, пијаниста из Ирске, у марту ће наступити клавирски трио „Авант-гарде” из Србије, а у мају Иштван Секељ, пијаниста из Шпаније.