logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Ova zemlja ima najmanji rast plata u regionu: Prosek popravile veće zarade državnih funkcionera

Podgorica -- Rast zarada u Crnoj Gori u protekle četiri godine bio je najmanji u regionu.

FOTO: Depositphotos, viz-arch

FOTO: Depositphotos, viz-arch

Prosečna plata od 2015. godine do sada povećana je 36 evra ili za 7,5 odsto, dok je zbirna inflacija iznosila 6,85 odsto.

Najveće povećanje zarada u Crnoj Gori bilo je u 2016. u odnosu na 2015. godinu, kada je porasla za 19 evra sa 480 na 499 evra.

Glavni razlog za taj rast bilo je povećanje zarada u javnom sektoru u kategorijama A i B, odnosno za oko 800 najvećih državnih funkcionera.

Rast njihovih zarada bio je za oko 30 odsto, a kako se odnosilo na plate koje su već bile veće od projeka to je na prosečnu zaradu uticalo sa oko tri odsto.

Njihovi koeficijenti su naknadno smanjeni za osam odsto zbog "štednje", ali ova grupa funkcionera ima brojne druge privilegije.

Prema zvaničnim podacima statističkih zavoda susednih država, plate su značajnije rasle. U Hrvatskoj je za četiri godine prosečna neto zarada porasla sa 753 na 877 evra, a u Sloveniji sa 1.013 na 1.113 evra. U Srbiji je zarada uvećana sa 376 na 469 eura, a u Makedoniji sa 360 na 408 evra. U Bosni i Hercegovini (BiH), entitetu Republika Srpska prosečna zarada povećana je sa 424 na 464 evra, a u Federaciji BiH sa 423 na 479.

Neke zemlje poput Hrvatske i BiH, a delimično i u ostalim, osim u Crnoj Gori, imali su plan smanjenja dažbina kako bi se povećala neto zarada zaposlenima i tako uticale na smanjenje iseljavanja mladih. U BiH se najveći rast očekuje u julskoj zaradi, koja će biti poznata tek u septembru, jer je u entitetu Republika Srpska usvojen zakon po kojem se poslodavcu vraća i do 70 odsto poreza i doprinosa na iznos za koji povećaju zaradu zaposlenom.

Zagreb -- Kompanija Zhejiang moraće da uništi svu sportsku obuću koja liči na Adidas, a uz to će slavnoj kompaniji morati da nadoknadi nemale sudske troškove.

Karlovac -- Adriadiesel iz Karlovca, nekadašnja Jugoturbina, napraviće remont dizel motora iz Nuklearne elektrane Smolensk, u vlasništvu AO Koncern Rosenergoatom.

Banjaluka -- Zbog pojave afričke kuge svinja u Srbiji, u Republici Srpskoj je Ministarstvo poljoprivrede propisalo odstrel divljih svinja.

Republika Srpska će za svoj MUP najverovatnije nabaviti tri ruska laka višenamenska helikoptera "ansat" a ugovor bi trebalo da bude potpisan u trećem kvartalu.

Podgorica -- Crna Gora je zbog antiruskih sankcija izgubila preko dve milijarde evra, tvrdi jedan od lidera partije Demokratskog fronta Milan Knežević.

Podgorica -- Većinski državna Luka Bar oglasila je prodaju hotela Sidro za 1,77 miliona evra.

Zagreb -- Uz "julsku rupu" i smanjen broj turista koji posećuju Hrvatsku, ovo leto obeležava i novi oblik poreske utaje.

Podgorica -- Najveći broj sezonskih radnika u Crnoj Gori dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pokazuju zvanični podaci.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO