Serbia

Petokraka ponovo leti: Laki jurišni avion ponovo u vazduhu nakon 25 godina

Padinska Skela -- Posle dvogodišnje restauracije na sportskom aerodromu Lisičji Jarak svoj (drugi) prvi let prošle nedelje imao laki jurišnik Soko J-20 Kraguj.

Foto: Depositphotos/Ensuper

Foto: Depositphotos/Ensuper

Vladimir Bojović, prvi čovek kompanije Shuttle Air i vođa projekta restauracije Vladimir Trifunović (direktor najvećeg srpskog hendlera kompanije Sky Partner) udružili su snage i vratili u život letelicu rođenu 1977. godine.

"Avion nije bio u letenom stanju 25 godina. Sve od kupovine od vojske do nedelje bio je prizemljen", priča Trifunović za Tangosiks.

"Okupili smo tim inženjera i tehničara koji su svoj radni vek proveli na ovim poslovima u JNA i jedinicama Vojske Jugoslavije. Njihovo poznavanje ovakve vrste tehnike bilo je ključno za uspešnu realizaciju projekta. Takođe, realizacije ovog projekta ne bi bilo bez velikog razumevanja Direktorata civilnog vazduhoplovstva kome zahvaljujemo na poverenju prema timu koji je bio angažovan", dodao je.

Restauracija je trajala od marta 2018. godine, kada se rodila ideja vraćanja lakog jurišnika u letno stanje. Najkompleksniji deo svakako je bio lociranje gumeno zaptivnih materijala, budući da se već duže vreme isti ne proizvode i da je veći deo bio rađen po specifikacijama JNA, objašnjava Trifunović za Tangosiks kako je tekao "035 project".

Ideja dva Vladimira je da se letelica održava u letnom stanju i da učestvuje na domaćim i inostranim aero-mitinzima kako bi se, kako kažu, mlađim generacijama i inostranoj publici približila vazduhoplovna istorija ovih prostora.

Kraguj će nositi registarsku oznaku YU-JRV u spomen pilota i tehničara RV i PVO JNA.

Za kraj Trifunović kaže za portal da postoji plan za sledeći projekat. Ukoliko, naglašava, bude bilo volje, a najbitnije mogućnosti, postoji ideja da se još jedan jurišnik vrati u letno stanje – Jastreb, koji već duže vreme nigde nije u letnom stanju.

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit