Serbia

Пленковић: Важна једнака права за сва три народа у БиХ

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић је у Загребу, у разговору са заменицима председавајућих Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, нагласио важност једнаких права за сва три конститутивна народа у БиХ и чврсту подршку Хрватске евро-интеграцијама БиХ, саопштено је из хрватске Владе.

„Председник Владе Пленковић посебно је нагласио важност остваривања једнакоправности сва три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, као и њихову легитимну заступљеност у институцијама БиХ”, наводи се у саопштењу.

Током сусрета је поздрављено потписивање споразума о изменама изборног закона и одржавању избора у Мостару, чиме је отворен простор за „даљу нормализацију и квалитативно унапређење бошњачко-хрватских односа”, додао се у саопштењу, преноси Танјуг.

Наглашена је чврста подршка Хрватске БиХ на њеном европском путу, док је Пленковић поновио да је Хрватска спремна да помогне БиХ у реформама и испуњавању критеријума потребних за стицање статуса државе кандидата за приступање ЕУ, као што је већ и показала организовањем Загребачког састанка на врху у мају, којим је у фокус стављен процес проширења ЕУ и европска перспектива југоистока Европе.

Тројица челника су у сусрет 25. годишњици потписивања Дејтонско-париског мировног споразума разговарали и о његовим достигнућима, као и о „уклањању преосталих стега које коче напредак БиХ према ЕУ”.

Разговарало се и о ситуацији у суседству, привредној сарадњи, инвестицијама, заједничким прекограничним пројектима и инфраструктурном повезивању две државе, пише у саопштењу које је пренела Хина.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi