Serbia

POKUŠAJ SKRIVANJA SOPSTVENE NESPOSOBNOSTI! Zapad optužio šefa SZO da radi za Kinu

Zapadne zemlje, na čelu sa Britanijom i SAD, koje ne mogu da se pomire sa tim da je Kina mnogo bolje reagovala na epidemiju koronavirusa od njih, optužile su šefa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa da radi za Sija Đinpinga. Američki i britanski političari tvrde da Gebrejesus, u dogovoru sa Sijem, nije na vreme upozorio ostatak sveta na epidemiju, te da je aktivno učestvovao u prikrivanju tačnog broja zaraženih i umrlih u Kini.

Krio i epidemije kolere?!

Brojni zapadni funkcioneri, kako bi sakrili sopstvenu nesposobnost, obrušili su se na Gebrejesusa nakon što je prošle nedelje u medije iscurio navodni izveštaj američkih obaveštajaca, u kojem oni tvrde da je razmera epidemije koronavirusa u Kini bila mnogo veća nego što je objavljeno. U tom dokumentu kritike su upućene na račun Sija zbog toga što nije mnogo ranije upozorio planetu na smrtonosni virus, već je epidemiju prijavio SZO tek 31. decembra.

 Realnost

Gebrejesusove pohvale kineskom režimu zbog načina na koji se izborio sa epidemijom nemaju uporište u realnosti
Član kabineta britanskog premijera

Zapadni političari sada tvrde da je u tom navodnom zataškavanju kineski predsednik imao direktnu pomoć šefa SZO. Kao "dokaz" navode to što je Gebrejesus više puta pohvalio Sija Đinpinga, rekavši da se fantastično borio protiv širenja zaraze i da je kupio vreme ostalim državama, omogućivši im da se spreme za epidemiju.

Neimenovani visoki zvaničnik iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je Gebrejesus od samog početka na kineskoj strani.

- Sasvim je jasno da on štiti Kinu. Njegove pohvale kineskom režimu zbog načina na koji se izborio sa epidemijom nemaju uporište u realnosti - rekao je taj zvaničnik.
Slično misli i britanski poslanik Bob Sili.

- Svedoci smo užasne štete koju pandemija može da napravi zbog toga što je SZO bila previše mekana prema Kini. Ako želimo da zaštitimo svet od budućih pandemija, od presudnog je značaja da na čelu SZO imamo nezavisnu ličnost - istakao je Sili.

On je aludirao na ranije navode u britanskim medijima u kojima je Gebrejesus predstavljen kao kineski čovek u SZO.

- U pitanju je čovek koji je uz veliku pomoć kineskog režima došao na čelo SZO, i to nakon što je kao ministar zdravlja u Etiopiji tri puta zataškavao epidemije kolere. On je zbog toga odan režimu Sija Đinpinga, pa je skrivao stvarne podatke u vezi sa koronavirusom u Kini, a posebno to da se zaraza prenosi sa čoveka na čoveka - pisala je britanska štampa.

Kina svetu pomogla opremom od 1,5 milijardi dolara

Nakon što je na svojoj teritoriji zaustavila širenje koronavirusa, Kina je u Evropu i Ameriku izvezla medicinsku opremu u vrednosti od 1,5 milijardi dolara kako bi pomogla drugim zemljama da se izbore sa epidemijom. Veliki deo te opreme stigao je u ugrožena područja kao humanitarna pomoć.
Prema zvaničnim podacima, Kina je od 1. marta do 4. aprila izvezla milijarde hirurških maski, milione zaštitnih odela, ali i 16.000 respiratora.

Promocija kineskih laži

Osim Britanaca, Gebrejesusa su napali i Amerikanci, uprkos tome što je njihov predsednik Donald Tramp, i nakon proglašenja globalne epidemije, koronavirus nazivao manje opasnim od običnog gripa. Republikanski senator Mark Rubio samo je jedan u nizu američkih zvaničnika koji je optužio Gebrejesusa da je smišljeno učestvovao u "promociji kineskih laži" i da je "favorizovao kineskog predsednika Sija".

Nezavisni analitičari, međutim, ocenjuju da su optužbe na račun Gebrejesusa deo zapadne propagande, koja ima za cilj da skrene pažnju naroda sa nesposobnosti njihovih političara.

- Kina je svima primer kako se treba boriti protiv ovakve epidemije. Upravo je Kina ta koja je ostalima dala vremena da se spreme za širenje zaraze. Za to što su se zapadni lideri ponašali opušteno i što su kasno reagovali ne mogu da krive Kinu, niti šefa SZO - ocenjuju analitičari.

Football news:

Angel Di Maria: I'm Glad I didn't move to Barca in 2017. I am happy at PSG
The wife of a Serbian from galaxy called for shooting rioters
Modric on how Mourinho criticised Ronaldo: Cristiano almost cried at half-time
Giorgio Chiellini: I came close to leaving Juve twice: to Real Madrid in 2010 and to Manchester City in 2011
Herrera on Neymar and Mbappe: PSG don't sell stars, they buy them
Enrique on the 2015 Champions League final: Told the team: the Worst thing that can happen is to be a Juve player in a match against Barca
Gladbach shows how the concepts of Cruyff and Guardiola can be applied