Serbia

Полемика о бирачком списку – део фолклора или суштинско питање

Још једна од главних тема међустраначког дијалога била је ажурираност бирачког списака. О томе се говори пред сваке изборе. И док надлежни кажу да је бирачки списак доведен у ред, аналитичари кажу да још има посла, али и да то није суштинско питање.

У преговорима власти и дела опозиције бирачком списку била је посвећена цела једна рунда. У октобру, Влада је формирала радну групу. Њен задатак био је да провери његову тачност. Мандат јој је истакао 31. децембра.

"Нажалост, та провера није завршена, надам се да ће након избора на пролеће постојати спремност и владе и надлежних министарстава да се спроведе независна ревизија, односно контрола бирачког списка на тај начин да се једном за свагда стави тачка на питање какво је стање у нашем бирачком списку", каже Раша Недељковић из Црте. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да не постоји било каква бојазан да би бирачки списак могао да буде узрочник било каквих неправилности или нерегуларности.  

Бољем стању требало би да допринесе и електронско повезивање матичних књига венчаних и умрлих са јединственим бирачким списком.

"Матичари промптно електронским путем обавештавају овлашћена лица која раде у општинским управама о променама које се догађају", каже програмски директор Демостата Зоран Пановић. 

Као и на претходиним изборима, бирачи могу да провере на сајту ресорног министарства где могу да гласају.

"Да бирачи покажу своју грађанску дисциплину тако што ће проверити тачност једног списка који уређује држава и на тај начин контролисати активно рад државе. Уколико увиде некакву нетачност да покрену процесе за то исправљање. Мислим да је то једини начин у овом тренутку који неће дубље производити неповерење", истиче Раша Недељковић. 

Шта су дежурне теме 

Полемику о бирачком списку, аналитичари сврставају у део фолклора, политичког, посебно изборног.

"То је као асфалт, која год да власт буде у Србији биће асфалтирања, више политичара из више власти ми је рекло да асфалт увек пали, тако је и бирачки списак увек дежурна тема, власт је ту кооперативна, да опозиција са својим експертима може ту да уђе, да га прочешља и то стално питање мртвих душа, али реално то није суштинско питање", сматра Пановић. 

Анализа, кажу аналитичари, намеће много важније питање – питање демографије. Праве паралелу. Након одржаних избора у Хрватској, ХДЗ је тражио разлог изборног пораза Колинде Грабар Китаровић – у редовима гласача који су напустили земљу.

"У Србији има један мит да само млади, образовани, антивучићевски елементи одлазе из земље, истраживања показују да међу возачима, медицинским сестрама, вариоцима има доста присталица опозиције, значи сви губе", каже Пановић.

Иако се јединствени бирачки списак формално закључује пет дана пре гласања, Закон каже да су промене могуће, али најкасније 72 сата пре отварања биралишта.