Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пољска разматра увођење контроле на граници са Немачком због избеглица

ВАРШАВА – Пољска би могла да уведе контроле на граници са Немачком због забринутости од пораста илегалних избеглица, изјавио касно синоћ портпарол пољске владе за Полсат њуз.

Пољска је у уторак увела провере неких возила на граничним прелазима са Словачком, јер погранична полиција сумња да се том трасом превозе илегални мигранте, изјавио је пољски министар унутрашњих послова Мариуш Камински, преноси Ројтерс.

Словачка се такође бори са порастом броја илегалних избеглица јер се број приведених илегалних миграната у Словачкој повећао девет пута у поређењу са 2022. годином и ове године износи више од 27.000, наводи се у документима министарства унутрашњих послова Словачке.

У међувремену, Немачка је касно синоћ најавила да ће спроводити јаче граничне контроле са Пољском и Чешком Републиком у настојању да помогне у борби против трговине људима, преноси Танјуг.

„Плашимо се да ће сваког тренутка доћи до новог прилива избеглица из Италије... Због тога разматрамо неке контроле на нашој страни пољско-немачке границе, јер страхујемо од прилива из Италије”, изјавио је портпарол пољске владе Пјотр Милер приватном емитера Полсат Невс.

Из кабинета немачке министарке унутрашњих послова Ненси Фазер још у понедељак је  саопштено да ćе можда бити неопходно спровођење контрола на пољској и чешкој граници како би биле сузбијене „криминалне банде” које илегално кријумчаре мигранте у земљу.

Око 204.000 људи затражило је азил у Немачкој у првих осам месеци 2023. године, 77 одсто више него у истом периоду прошле године, наводи портал Политико.