Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Попуст за рационално трошење киловата до 40 одсто

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је јуче да је Влада Србије, на предлог ресорног министарства, усвојила препоруку да „Електропривреда Србије” и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије.

„Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 процената наредних шест месеци. Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се део потрошње пресели у такозвану нижу тарифу, то јест ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија. Циљ владе је да стимулише одговорну потрошњу електричне енергије, јер то уједно доприноси пре свега новчаницима грађана, али и енергетској стабилности земље”, навела је Ђедовић Хандановић.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна 2023, закључно са рачуном за март 2024. године.

За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 процената, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 процената. Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 процената, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 процената. Највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу струје смање за више од 30 процената.

Такође, домаћинствима ће се обрачунавати попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет процената у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Важно је да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец 2022. или на исти месец 2021, како би се попусти обрачунали на рачуну.

Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.

За претходну грејну сезону, на препоруку владе „Електропривреда Србије” је домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала попусте од 15 до 30 процената на месечни рачун од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца месечно.