Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Посао у Фијату задржаће 1.550 радника

КРАГУЈЕВАЦ - Премијерка Ана Брнабоћ изјавила је данас у Крагујевцу да ће 1.550 запослених у Фијатовој фабрици аутомобила задржати посао, док ће 500 бити технолошки вишак.„Тих 500 људи, укључујући све рањиве категорије, што значи труднице, мајке с децом, инвалиде и породице у процесу вантелесне оплодње, безбедно је и од 1. јула ће добијати плату 100 одсто, јер су до сада добијали 65 одсто, зато што није било значајне производње”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре након састанка са синдикатима и представницима Стелантис групе чији је део фабрика Фијат Србија.

Додала је да у другу категорију од отприлике 1.000 људи спадају они који су потребни за производњу електрничног возила које ће Стелантис правити у Крагујевцу.

Навела је да ће они од 18 до 24 месеца провести на раду у Стелантисовим фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој, након чега им је гарантован повратак на посао у Крагујевцу.

Додала је да ће они моћи од сутра до краја јуна да се пријављују да ли су заинтетресовани да раде у инсотранству.

Договорени су и услови за одлазак запослених у иностранство - 11 хиљада евра бонус пре поласка, минималну плату од 800 евра (Словачка) и 850 евра (Пољска) и бонус од шест хиљада по повратку у Србију. Породицама је обезбеђено здравствено осигурање, преноси Танјуг.

Такође је договорено формирање радне групе која ће одредити висину отпремнине и позицију људи који не желе да оду у иностранство.

Радну групу ће чинити представници синдиката, запослених, Развојне агенције Србије (РАС) и Владе Србије.