Serbia

POSLEDNJE UPOZORENJE SA ARKTIKA: Misteriozno nestale dve ogromne sante leda, stare 5.000 godina (VIDEO)

Veća santa je imala površinu od tri kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog zagrevanja.

Naučnici su procenili da su sante nastale pre oko pet hiljada godina i da su u periodu od 16. do 19. veka, u razdoblju poznatom kao „malo ledeno doba“, bile znatno veće.

Od 2015. godine ove dvije sante su počele ubrzano da se tope, pa je bilo izvjesno da će nestati u skorijoj budućnosti, ali Mark Sereze iz Nacionalnog centra za proučavanje snega i leda, kaže da je ipak iznenađen da su nestale znatno brže nego što je predviđeno.

„Jednostavno, na Zemlji je previše toplo“, rekao je Sereze i dodao da je nestanak dvije sante iz zaljeva Svetog Patricka ozbiljno upozorenje na to šta se dešava na Arktiku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan