Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Председник Думе: Трудо да поднесе оставку

Председник Думе Вјачеслав Володин позвао је канадског премијера Џастина Трудоа да поднесе оставку после инцидента у парламенту те земље са украјинским нацистом.

„Зеленски и Трудо су сакрили иза леђа председника доњег дома парламента Канаде пребацивши на њега сву одговорност за скандалозан инцидент у парламенту где су стојећи аплаудирали нацистичком злочинцу који се служио у СС дивизији „Галиција””, написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Као последица тога председник парламента је поднео оставку, констатовао је Володин.

„Зеленски, престрављен, чека, понашајући се као да он тамо уопште није био. Канадски премијер је одбио да се извини. „Само смо ударали длан о длан” , каже он. Трудо треба да поднесе оставку и да сноси одговорност за рехабилитацију и пропаганду нацизма... Заједно с њим треба да оде и Зеленски, срамота за јеврејски народ”, закључио је председник Думе.

Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата”. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција” СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.

Заменик министра спољних послова Пољске Аркадиуш Муларчик у интервјуу агенцији ПАП рекао је да председник Доњег дома канадског Парламента Ентони Рота мора да поднесе оставку након скандала са одавањем почасти бившем припаднику СС дивизије.

Рота је јуче саопштио да подноси оставку након скандала у канадском парламенту.

ТВ „ЦТВ њуз” објавила је да су се чланови канадског парламента сагласили са предлогом лидера партије „Квебечки блок” да осуде нацизам у свим његовим формама поводом овог скандала, преноси Спутњик.