Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Представнички дом Конгреса Америке одобрио помоћ Украјини посебним законом

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је предлог закона о додељивању 300 милиона долара војне помоћи Украјини.

Нацрт закона подржало је 311 конгресмена, док је против гласало 117.

Средства су раније била укључена у нацрт буџета Пентагона, али ради поједностављеног одобрења, издвојена су као посебан документ.

Од укупне суме, 280 милиона долара предвиђено је за војну помоћ у оквиру Иницијативе за помоћ Кијеву — набавке од одбрамбене индустрије или партнера Сједињених Америчких Држава.

Још 20 милиона долара планирано је да се усмери на контролу коришћења одобрених средстава.

Представнички дом је такође посебно изгласао буџет Министарства одбране из којег је искључена помоћ Украјини.

Предлог финансирања Пентагона подржало је 218 конгресмена, док је против било 210.

Из документа, објављеног на сајту поткомитета за војну средства, произлази да приоритет у буџету имају мере усмерене на конфронтацију са Кином, а прва ставка односи се на „историјски значајне инвестиције“ у области безбедности Тајвана.

Истовремено, то што је Представнички дом одобрио нацрт овог закона неће помоћи Конгресу да избегне још једну обуставу рада Владе (шатдаун). Ставови страна још увек се сувише разилазе.

Претходно је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбедности при Белој Кући Џон Кирби изјавио да САД имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недеља, даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима, преноси Спутњик.