Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Премијер Шведске тражи помоћ од војске због пораста уличних обрачуна

СТОКХОЛМ – Премијер Шведске Улф Кристерсон позвао је врховног команданта Шведских оружаних снага Микаела Бидена да помогне у сузбијању пораста убистава повезаних са сукобом између криминалних група.

Њих двојица ће се данас састати са шефом полиције како би разговарали о улози војске, преноси Би-Би-Си.

Биден је за лист „Дагенс нихетер” навео да је спреман да помогне полицији.

Није јасно на који ће се тачно начин војска умешати, али постоје најаве да би војници могли да преузму одређене полицијске дужности како би полицији ослободили ресурсе за борбу против криминала.

У Шведској је овог месеца убијено 12 особа у сукобу криминалних група, што је највећи број од децембра 2019. године, објавили су тамошњи медији.

Кристерсон је рекао да Шведска до сада није видела ништа слично, као и да „ниједна друга земља у Европи” није искусила овакву ситуацију.

Он је навео да деца и невини посматрачи све више страдају у сукобима банди.

У извештају шведске владе објављеном 2021. године наводи се да сваке године у пуцњави умру четири особе на милион становника, што је више од европског просека, где у пуцњавама умире 1,6 особа на милион становника.

Шведска полиција повезује високу стопу криминала са слабом интеграцијом имиграната, повећањем јаза између богатих и сиромашних и употребом дрога, преноси Танјуг.