Serbia

Преминуо "архитекта" геноцида у Руанди

У 81. години умро је бивши пуковник армије Руанде Теонесте Багосора, кога су називали "архитектом" геноцида из 1994. године. Тада је за око 100 дана убијено више од 800.000 људи, углавном припадника етничких Тутсија, као и Хутуа који су покушали да их спасу.

Пуковник Теонесте Багосора умро је у болници у Малију, а вест о томе објавио је на Фејсбуку његов син Ахили Багосора, написавши "Почивај у миру, тата", пренео је АП.

Багосора је служио затворску казну од 35 година након што је у Хагу проглашен кривим за злочине против човечности пред Међнародним кривичним судом за Руанду.

Осуђен је на доживотну затворску казну 2008. године, али је после жалбе, казна смањена на 35 година.

Багосора је 1993. године преузео контролу над свим војним и политичким питањима у Руанди, а позиција на којој је био омогућила му је да одговара само председнику Жувеналу Хабјаримани.

Када је председник погинуо у авионској несрећи, Багосора је преузео контролу и наредио масакр над Тутсијима, рекао је за АП Донат Рутајисире, један од преживелих, који каже да га је познавао.

Канадски генерал Ромео Далер, шеф мировњака Уједињених нација у Руанди у то време, описао је Багосора као "творца" геноцида.

После геноцида, Багосора је побегао у Камерун, а тамо је ухапшен 1996. године.

Пребачен је у Танзанију 1997. године, а суђење је почело 2002. и завршило се 2007. године.

Богосора је проглашен кривим за убиство 10 белгијских мировањака, као и премијера Руанде и шефа уставног суда.

Проглашен је кривим за организовање убиства Тутсија у бројним деловима главног града Кигалија, као и на западу земље у Гисењију.

Football news:

Some Manchester United players do not believe that Sulscher's staff will cope with the crisis and improve the club's position in the Premier League
Holand may not play until the end of the year due to a hip injury
Henri on PSG: Messi is cut off from the team and doesn't get the ball that often. Leo takes little part in the attacks
Manchester United may dismiss Sulscher before the match with Tottenham (MEN)
The relationship between Manchester United and Solskjaer is like from a TV series. Ole hopes to fix everything, and the club is afraid of the next step
Barcelona is a team without legs and a head. Real Madrid would have scored 4 goals if they wanted to. Luis Suarez Miramontes on clasico
Miranchuk is not a star. There were stars before - Dasaev, Karpin, Mostovoy, Arshavin. Assistant Lawyer Petrovich about Atalanta midfielder