Serbia

Препад на ноћне клубове у којима се крше епидемиолошке мере

Због непоштовања епидемиолошких мера ноћас су санитарни инспектори контролишући клубове на територији Београда написали осам прекршајних налога а једном клубу је наложено моментално пражњење, изјавио је данас градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш.

Током шест ноћних сати 14 инспектора уз асистенцију 16 комуналних полицијаца извршило је 111 инспекцијских надзора.

За ТВ Прва Главаш је рекао да су запрећене казне правним лицима до пола милиона динара, а одговорним лицима до 150.000 динара.

Од почетка надзора примене епидемилошких мера на територији Београда контролисано је 7.415 објеката, изречено 318 казни, написано 129 прершајних налога и моментално испражњено осам локала.

„У три локала где се озбиљно кршење мера понављало, републичка санитарна инспекција изрекла је меру затварања до отклањања констатованих неправилности”, рекао је Главаш, преноси Танјуг.

Додао је да град Београд и држава очекују да у локалима постоје дезобаријере, средства за дезинфекцију, да особље носи заштитну опрему, да сви тоалети буду адекватно опремљени, столови размакнути и да се на ризичнијим местима мери температура при уласку.

„Највећи број угоститеља поштује мере. Има и оних који свесно крше мере јер за простор од неколико стотина квадрата за журку продају 1.000 карата”, рекао је Главаш.

Подсетио је да су организована окупљања лимитирана на 30 особа, односно четири квадратна метра по једној особи.

„Ако је једна породица за столом није проблем, ако је славље где су сродници није проблем. Проблем је када у ноћним клубовима седе једни другима на леђима. Није проблем наздравити, проблем када се дели чаша или флаша са неким, када се свесно иде у ризично понашање”, истакао је Главаш.

Он је навео и да је у поновљеним контролама, у само 27 објеката затечено неко веће кршење мера, и оценио да преко 90 одсто угоститеља поштује мере у Београду.

Најавио је и да ће неколико клубова у којима се кршења понављају бити предмет даље контроле.

„Иницирана је измена закона, да би казну од 5.000 динара за неношење маске у затвореном простору могли да пишу на лицу места комунални инспектори. Важно је контролисати јавни превоз, или ношење маске на отвореном на скуповима”, рекао је Главаш.

Додао је да ће бити интензивиране контроле продаваца по тржним центрима где је примећено да се не користи заштитна опрема.

„Одлично сарађујемо с речном полицијом, па ћемо контролисати и објекте који се отисну на по неколико сати и имају журке на води”, рекао је Главаш.

Додао је да информације о ризичним догађајима прате преко њихових најава на друштвеним мрежама, а реагују и на позиве грађана.

„При нашим контролома нема заштићених, закон је исти за све”, истакао је Главаш и најавио за ноћас контролу 2-3 рубне градске општине и 10 централних.

Додао је да инспекторе при контролама прате комунални милицајци јер је било напада.

„При таквим ситуацијама реагује и интервентна полиција са којом имамо одличну сарадњу. Више пута су асистирали, дали нам подршку и успоставили јавни ред и мир”, рекао је Главаш.

Football news:

Egypt's al-Ahly won the African Champions League for the 9th time, defeating Zamalek in the final in the Cairo Derby
Tottenham's Vinicius is the Europa League player of the week. He scored 2+1 in the match against Ludogorets
Ex-President of Barca Laporta will take part in the new elections
Antonio Cabrini: Maradona would still be alive if he played for Juventus. The love of Naples was strong but unhealthy
Ferguson on Rashford's charity: Fiction for a young man. He should give me some advice
A Preston player who twice touched an opponent's genitals was disqualified for 3 matches for aggressive behavior
Atalanta Director: everything is fine with Miranchuk, there are no symptoms of coronavirus