Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Просветари незадовољни материјалним и друштвеним положајем

Више хиљада просветних радника, чланова сва четири репрезентативна синдиката образовања, окупило се јуче испред Народне скупштине да с пиштаљкама на готовс искажу незадовољство материјалним и друштвеним положајем запослених у школама. Одатле су кренули у протестну шетњу до Владе Србије, где су надлежнима предали захтеве. Тражили су да се зараде у просвети одмах изједначе с просечним примањима на републичком нивоу и да се направи стратешки план за повећање плата у просвети убудуће. Захтевали су и да се без одлагања увећа накнада одељењским старешинама и да се драстично смањи педагошка администрација у основним и средњим школама.

Назив митинга „Уважен наставник – достојанствена Србија”, као порука јавности и најодговорнијима за образовање, био је исписан на главном транспаренту који су на челу колоне носили синдикални лидери. У маси су се вијориле заставе с обележјима просветних синдиката и паролама: „Не одустајемо”, „Будућност образовања почиње данас”, „Доследно за просвету”, „Плате инфлацију не прате”… Протестовали су чланови Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” и Синдиката радника у просвети Србије. И сами организатори овог окупљања и шетње, како се на протесту могло чути, нису били задовољни одзивом колега, мада се по синдикалним обележјима видело да су на овај митинг дошли и наставници из Крагујевца, Чачка, Зрењанина, Смедерева…

– Опет смо овде испред нашег зида плача, са свакидашњим јадиковкама на путу да нас нестане или у борби да некако опстанемо. Треба истрајати у борби. Од колега из земаља из окружења добили смо подршку за овај протест, изгледа више од нас самих – нажалост. Највише је оних који свакодневно позивају на протесте, да се обустави рад, да синдикати организују штрајк, а када до тога дође – нема их, с подсмехом и иронијом дочекају сваки наш скуп, и данас се скривају. Ја сам из Моравичког округа, из недођија у којима сам провео радни век да бих овде дошао прешао сам силне километре као и моје колеге. Ко неће да учествује, лако је наћи разлог. И ја имам своје часове и надокнадићу их, као и увек – негодовао је Милош Мрдак, из Уније синдиката просветних радника, обраћајући се колегама испред Владе Србије.

Синдикалци су једногласно негодовали истичући да је почетна плата наставника 12 одсто нижа од републичког просека, и с тим у везу доводили одговор на питање зашто на наставничким факултетима нема студената или их има забрињавајуће мало.

– Кад се млад човек после мастер студија запосли у образовању његова основна зарада у овој 2023. години износиће 76.069 динара или 88 одсто од просечне зараде у Републици Србији. Да би покрио трошкове студирања будућем наставнику потребно је 15 до 20 година рада у школи – истакао је Славко Дерењ, из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност”.

По рачуници коју је представио основна зарада наставника била је једнака републичком просеку 2018. године, али је након тога, како је рекао, почео пад који ће се наставити и у 2024. години „после актуелних и најављених повећања зарада као покушаја да се заравни крива која показује пад”.